Dmitrij Šostakovič išao je glazbom protiv državne politike

Autor:

ilustracija mm

Djela ruskog skladatelja Dmitrija Šostakoviča mnogima su poznata s malih i velikih ekrana. Čuli smo ih u poznatim filmovima i serijama poput Most špijuna, Željezničar, Djeca čovječanstva, Oči širom otvorene, Zločesti Djed Mraz, Dim, Megagradovi, Dosjei X, Kozmos (voditelj Carl Sagan), Batman vs Superman: Zora pravednika, Leteći cirkus Monthyja Pythona…

Šostakovič je rođen u Sankt-Peterburgu 25. rujna 1906. godine. Proglašen je wunderkindom, ali kao koncertni pijanist nije bio shvaćen pa se više priklonio skladanju i postao najpopularniji i najbolji sovjetski skladatelj generacije te je primio mnoge nagrade.

Diplomirao je na Petrogradskom konzervatoriju s 20 godina, a za diplomski rad skladao je 1. simfoniju. Djelovao u vrijeme Sovjetskog Saveza i imao problema s vlastima. Njegova su djela zabranjivana, a dvaput je javno osuđen kao nepodoban. Mnogi njegovi prijatelji i članovi obitelji bili su ubijeni. Jednom su ga čak prisilili na javnu ispriku.

Nakon zabrane izvođenja njegove glazbe, zapao je u financijske probleme. Nakon Staljinove smrti učlanio se u Komunističku stranku, kasnije je priznao da je bio prisiljen. Svoje nezadovoljstvo komunističkim vlastima izražavao je kroz glazbu. Teško je obolio i umro od raka pluća 1975.

Šostakovič je napisao 15 simfonija i 15 gudačkih kvarteta (po njima je i najpoznatiji), nekoliko opera i brojna djela za film. Njegova je glazba tonalna i u romantičarskoj tradiciji, s elementima atonaliteta (odbacivanje tonaliteta) i kromatizma (ljestvica od 12 polustupnjeva).

Nekada ga je režim hvalio, nekada kritizirao, i to čak za isto djelo.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.