DJEVOJČICA ĆE DOBITI LIJEK “Liječenje je opravdano”

Nel Pavletic/PIXSELL

Trogodišnja djevojčica Nadia iz pule, koja boluje od Battenove bolesti, mutacije gena zbog koje dolazi do nedostatka enzima odgovornog za izbacivanje štetnih molekula iz središnjeg živčanog sustava, dobiti će lijek.

“U tijeku je sjednica Povjerenstva za lijekove KBC Rijeka, povjerenstvo je zaključilo da je liječene opravdano. Pokrenut ćemo interventni uvoz i vjerujemo da ćemo u najkraćem vremenskom roku započeti s liječenjem pacijentice. Za 15 do 20 dana, dok se riješi interventni uvoz, počinjemo s liječenjem”, rekao je Davor Štimac, ravnatelj KBC-a Rijeka, kako prenosi N1.

Battenova bolest, podsjetimo, kao posljedicu ima epileptične napadaje, gubitak motoričkih funkcija, vida i mentalnih sposobnosti. Djevojčici je hitno potrebna terapija.

Ranije danas, ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je kako postoji mogućnost da se riješi pitanje lijeka za djevojčicu Nadiu iz Pule koja boluje od rijetke bolesti živčanog sustava, no o tome treba odlučiti struka.

“Postoji mogućnost, međutim, postupak odobravanja skupih lijekova je u nadležnosti HZZO-a i Povjerenstva za lijekove i bit će riješeno kao što su i svi drugi lijekovi”, rekao je Kujundžić uoči užeg kabineta Vlade dodavši kako u takvim slučajevima novac nikad nije upitan ako se ispune kriteriji.

Komentiraj