Djetinjstvo slavne Marije Callas bilo je teško uz strogu majku i u siromaštvu

Dana 2. prosinca 1923. rođena je operna pjevačica Maria Callas. Na svijet je došla kao druga od dviju kćeri u obitelji grčkih emigranata koji su se doselili u Ameriku neposredno prije njenog rođenja. Brak njenih roditelja nije bio sretan, pa je majka odlučila 1937. godine napustiti oca i s kćerima se vratila u Grčku. U Ateni, za vrijeme rata, imućni ljubavnik njene starije sestre smjestio ih je u jedan stan gde im je majka osiguravala neophodne potrepštine za život tako što je postala ljubavnica talijanskog časnika.

Govoreći o djetinjstvu, Callas je navodila da se osjećala ružnom i odbačenom i sebe je doživljavala kao ružno pače jer je bila debela i kratkovidna. Maria je, postavši planetarno popularna, često izjavljivala da je njena majka bila spartanski stroga i bez ikakvog osećaja za majčinstvo, a naročito za umjetnost. Za majku je znala reći da ju je tjerala pjevati, što je mrzila. Ponekad se pitala osjeća li majka nešto za nju kada može biti toliko stroga i hladna

Smatrala je da je nesigurnost koju je nosila kao jednu od osnovnih osobina stekla gledajući loš brak svojih roditelja. Detalji o njenom odnosu s ocem nisu poznati, osim da joj nije bio očinska figura za primjer, no Maria mu je bila privržena i patila za njim. Godine bez oca koji je ostao u Americi, kao i atmosfera rata i siromaštva bili su više nego teški za nju.

Komentiraj