Djelatnici hitne medicine na sastanku s ministrom Berošem: “Kod nas se standard razlikuje po županijama”

Predstavnici sindikata hitne medicine u utorak su stigli na sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem. Pregovarat će o donošenju Zakona o hitnoj medicinskoj pomoći kojim bi se regulirao status hitne medicine poput drugih žurnih službi, riješio beneficirani radni staž zaposlenih te uveli jednaki standardi u postupku ostvarivanja hitne zdravstvene zaštite na području cijele Hrvatske.

“Nećemo dozvoliti da pacijentu u Rijeci, Splitu, bude bolje nego u Vukovaru, Vinkovcima ili Slavonskom Brodu. Hitna služba mora imati sve što mora, zna se kako mora izgledati vozilo hitne pomoći, tko može raditi u kolima hitne pomoći, s kojim edukacijama”, rekao je uoči sastanka predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine Danijel Šota, prenosi HRT.

Zaključio je da se kod nas standard razlikuje po županijama: “Pri reanimacijama netko će očito imati manje šanse da preživi”.

Podsjetimo, “hitnjacima” je beneficirani radni staž ukinut još u ministarskom mandatu Andrije Hebranga, a sadašnji ministar zdravstva Vili Beroš poručio im je da podupire njihove zahtjeve i uputio ih da se obrate Ministarstvu rada.

Od djelatnika, koji zahtijevaju donošenje jedinstvenog Zakona o hitnoj pomoći koji će im omogućiti odlazak u mirovinu s 55 godina, traži se izrada elaborata kojim bi dokazali opravdanost svojih zahtjeva.

Način utvrđivanja radnih mjesta i zanimanja na kojima se računa beneficirani staž u općem mirovinskom sustavu propisan je Zakonom o stažu osiguranja s povećanim trajanjem.

U Ministarstvu rada kažu kako se stručna dokumentacija mora priložiti za točno određeno radno mjesto, odnosno zanimanje koje je definirano ugovorom o radu, a ako se traži za više radnih mjesta mora biti priložena stručna dokumentacija za svako pojedinačno radno mjesto.

Beroš: Dajemo potporu djelatnicima Hitne da dobiju beneficirani radni staž, ali o tome odlučuje Ministarstvo rada

Komentiraj