‘Djecu treba učiti da slušaju sebe’

U KINA STIŽE DISNEYJEV KLASIK ‘LJEPOTICA I ZVIJER’

Film “Ljepotica i zvijer” priča je o Belle, pametnoj, lijepoj i samostalnoj djevojci koju Zvijer zarobi u svom dvorcu. Unatoč svojim strahovima, Belle se sprijatelji sa začaranim osobljem te uviđa plemenito srce i istinskog princa koji se kriju iza Zvijerova strašnog izgleda. U hrvatska kina ovaj Disneyjev klasik stiže u dvije verzije. U originalnoj Belle igra Emma Watson, a igraju i Dan Stevens, Kevin Kline, Ewan McGregor, Stanley Tucci, Emma Thompson, dok u verziji sinkroniziranoj na hrvatski jezik glavnu ulogu imaju Mia Biondić koja ima igrane dijelove, dok Belleine pjesme pjeva Nina Kraljić, Filip Riđički je Zvijer, Đani Stipaničev je Gaston, zgodan, ali plitak seljak koji zavodi Belle, a glasove su posudili i Ervin Baučić, Ozren Grabarić, Pjer Meničanin, Enes Vejzović, Lana Jurčević.

“Ljepotica i zvijer” u hrvatska kina stiže 16. Ožujka, a Mia Biondić dala je intervju Nacionalu.

NACIONAL: Ovo je vaše drugo iskustvo u sinkronizaciji, kako ste doživjeli ovu ulogu, kakva je vaša Belle?

Da, sinkronizirala sam još kao dijete veliki broj dugometražnih animiranih filmova, ali otkad sam glumica po profesiji, ovo je drugi veći film. Bio je veliki izazov držati se gornjih laga glasa, a da to zvuči dobro i uvjerljivo. Sinkronizacija je postala umjetnost, to je stvarno timski rad, a pogotovo je teško i ‘sklisko’ sinkronizirati film. Mislim da smo napravili dobar posao. Žao mi je što ne pjevam u filmu, nisam još tako hrabra, pjevam u predstavama, ali to je ipak drugačije.

NACIONAL: Je li teže ili lakše utjeloviti, i to još samo glasom, poznat lik ili nekoga posve novog? Imate li tremu zato što se radi o klasiku?

Sad više nemam tremu, što smo napravili, napravili smo. Jedva čekam pogledati film. Ne opterećujem se time je li glavni ili sporedni lik. S jednakim entuzijazmom radim sve pa tako i to. Bilo je jako zabavno. Ja sam perfekcionist s opsesivno-kompulzivnim poremećajem pa sam osjetljiva i na najmanji detalj i vraćala bih sto puta.

NACIONAL: Često ste radili za djecu, na što posebno obraćate pozornost u takvim projektima?

Na to da je iskreno i iz srca, klinci to odmah skuže i zato su divna publika. Više-manje uvijek radim neke teže komade, vrlo mračne i tužne, tako da me sve vezano za klince beskrajno opušta i veseli.

NACIONAL: Što trenutačno radite, što pripremate?

U ZKM-u “Črnu mati zemlu” Kristiana Novaka, evo baš su probe u tijeku, a premijera je 1. travnja.

NACIONAL: Priča o Belle šalje poruku da nije važan izgled, nego samo ljubav, unutarnja ljepota. Biste li se složili s tim, posebno u današnje vrijeme kad to nije prioritet?

Naravno da je važan, ali pitanje je tko nam zadaje kriterije – mi sami sebi ili mediji i društvo. Sve je bitno, i prije je bilo. Ljudi su ljudi. Bitno je da djecu učimo da slušaju sebe… A glupo je razmišljati o tome hoće li on ili ona biti zgodni ili moram li biti ružan da bih bio dobar. U ovoj priči je princ naučio lekciju – bio je zgodan i ohol pa ga je vila kaznila. Možda, da se to nije dogodilo, ne bi ni upoznao Belle. Nisu ni sve loše odluke loše. Ja se u zadnje vrijeme vodim poslovicom: Sve će biti dobro na kraju. Ako nije dobro, to znači da još nije kraj.

NACIONAL: Djeca i mladi posebno su osjetljiva skupina, je li moguće približiti im prave vrijednosti?

Moguće je, kako ne… Možda je sad malo teže nego prije samo zbog dostupnosti informacija. Treba težiti balansu. Niti jedna krajnost nije dobra, ali ovo vrijeme pruža i neke divne stvari. Trebamo gledati oko sebe a manje u mobitele i bit će sve dobro.

Komentiraj