Pixabay

Djeci u riječkoj školi servirana maneštra s crvima

Djeci u riječkoj Osnovnoj školi Dolac u ponedjeljak je za ručak poslužena maneštra s crvima. O svemu je odmah obaviješten Zavod za javno zdravstvo, a škola je priznala incident i ispričala se. Na poziv škole, na teren su izašli djelatnici Zavoda za javno zdravstvo.

Voditelj epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević potvrdio je za Dnevnik.hr kako je Zavod u ponedjeljak dobio poziv iz OŠ Dolac zbog crva koji su plutali u maneštri.

“Nastavni zavod za javno zdravstvo odmah je izišao na teren i uzeo uzorak hrane na ispitivanje. Prema podacima koje za sada imamo nije bilo opasnosti po ljudsko zdravlje, niti je prijavljeno da je bilo tko od djece imao simptome temperature, proljeva i slično”, rekao je liječnik i dodao kako se nalazi očekuju sutra.

OŠ Dolac nema svoju kuhinju i hranu nabavlja od dobavljača, tvrtke Blato 1902. d.d. “Pronađeni crvi u hrani, a radi se o ličinkama kuhinjskog moljca, razumljivo, izazivaju gađenje, no njihov pronalazak govori o kvaliteti prehrane, a ne o zdravstvenoj sigurnosti. U pitanju je kvaliteta sirovine koju je kuhinja dobila”, ističe Rončević.

“Situacija je ovakva, u SE/OŠ Dolac koju pohađa moje dijete, u ponedjeljak su za ručak dobili maneštru u kojoj su bili crvi. Da, dobro ste čuli, crvi. Ručak dostavlja tvrtka Blato 1902. Dobili smo priopćenje od škole da će se ta greška ispitati i da je pozvan Zavod za javno zdravstvo da analizira hranu i da nam se taj ručak neće naplatiti. Zamisli, neće nam naplatiti ručak. Dragi moji, to nije greška, to se zove NEMAR, i to nauštrb onih za koje se svi kunete da vam je najviše stalo, a to su naša djeca! Nadam se da će škola, koja je inače izvrsna škola, sazvati sastanak roditelja i otkazati suradnju dotičnoj konobi i javiti rezultate ispitivanja hrane. A Blato 1902., koje dostavlja hranu, može biti sram, jer, kao što rekoh, crvi u tanjurima stotine djece nisu greška već veliki nemar i sramota!”, napisala je na društvenim mrežama riječka književnica Željka Horvat Čeč, čija kćer pohađa tu školu.

Komentiraj