Dječački karakter i ‘nakazno ponašanje’ Oscara Wildea

Irski književnik Oscar Wilde, poznat i po svojoj eksentričnosti kojom je neprestano šokirao javnost, rođen je u Dublinu 16. listopada 1854. godine. Njegovi dramski tekstovi punit će londonska kazališta i njegov zabavan, gotovo dječački karakter, učiniti će ga omiljenim viktorijanskim piscem na čije se sitne ispade gledalo blagonaklono. Carinike je pozdravljao s ‘nemam ništa prijaviti osim svog genija’, a sugrađane je nazivao ‘divnim idiotima i briljantnim luđacima’. Publici se nakon predstava klanjao sa cigaretom u ustima i pretjerivao u svim porocima.

Ipak, njegovu izjavu ‘želim probati sve plodove iz svjetskog vrta’ London nije mogao progutati. Otac dva sina i cijenjeni umjetnik izazvao je javnu sablazan upustivši se u intimnu vezu s mladim lordom Alfredom Douglasom, vatrenim obožavateljem njegovog romana ‘Slika Doriana Graya’. Ova veza je otvorila novo poglavlje u životu Oscara Wildea, prožeto slobodnom ljubavi i druženjem sa starim poznanicima lorda Daglasa – mladim muškim prostitutkama.

Utjecajna obitelj Douglas, prvenstveno lordov otac markiz od Queensberryja, pokušavala je na sve načine uništiti ovu vezu za koju su krivili slavnog pisca. Prvo po privatnoj tužbi, a kasnije i kazneno, te je Wilde 1895. godine zbog ‘nakaznog ponašanja’ osuđen na dvogodišnji prinudni rad, a od strane londonske javnosti na doživotnu nepodobnost. U to vrijeme Wilde postaje i alkoholičar, a njegova slava počinje polako blijediti.

Poslije povratka iz zatvora seli se u Pariz gdje napušten od svih umire 1900. godine.

Komentiraj