EPA/PONGMANAT TASIRI

Tajlandski dječaci izašli iz bolnice: “Nisam vjerovao da je netko tamo”

Dvanaest dječaka i njihov nogometni trener, koji su spašeni iz poplavljene špilje na sjeveru Tajlanda, izašli su iz bolnice, javlja BBC u srijedu.

Oni su od prošlog tjedna bili u klinici Chiang Rai otkad su izvučeni iz kompleksa špilja Tham Luang.

Novinari su ih upitali kako su se osjećali kada su vidjeli ronioce. “Čuo sam nekog kako govori i slušao sam, ali nisam vjerovao da je netko tamo”, rekao je Adul “Dul” Sam-on (14). “(Panumas “Mick” Saeangdee, 13) je imao baklju i on im je prišao. Kada je izronio, rekao sam mu “dobar dan”. Iznenadili smo se kada smo vidjeli da nije Tajlanđanin. To je bio čudesan trenutak.”

Trener Ake izjavio je kako su u špilju ušli jer tamo nisu nikada prije bili i htjeli su je istražiti. Povod za ulazak nije bio rođendan jednog od nogometaša, ali trener je rekao da su kasnije tog dana oko 17 sati planirali otići na njegovu zabavu. Dječaci su vidjeli da voda ulazi u pećinu te su razmatrali trebaju li izaći, prenose trenerove riječi Guardian.

“Kada smo krenuli prema izlazu znali smo da smo zatočeni. Morali smo se smočiti i plivati. Svi znamo plivati, nije istina da ne znamo”, poručio je.

Posljednja skupina koju je činilo dvanaest članova nogometnog tima “Veprići” i njihov dvadesetpetogodišnji trener, iz špilje je sigurno izvučena prošli utorak navečer čime je okončana trodnevna operacija dramatičnog spašavanja nakon više od dva tjedna neizvjesnosti.

Dječaci u dobi od jedanaest do 16 godina te njihov 25-godišnji trener planirali su istražiti kompleks špilja na sjeveru Tajlanda, sat vremena nakon treninga 23. lipnja.

No, monsunske kiše poplavile su prolaze, pa su ostali zatočeni sve dok ih dvojica britanskih ronilaca nisu otkrila 2. srpnja.

Svi su spašeni u operaciji koju tajlandske vojske i međunarodnog tima speleoloških ronilaca, što je izazvalo radost i olakšanje u cijelom svijetu.

Komentiraj