‘Djeca i ovisnosti’: 400-tinjak maloljetnika u 2019. počinilo prekršajna i kaznena djela vezana uz drogu

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2018. godine evidentirano je 408 mladih osoba liječenih od ovisnosti u dobi između 15 i 19 godina, a taj broj predstavlja 6,03 posto od ukupne populacije osoba koje se liječe od ovisnosti. Podaci MUP-a od prošle godine govore o 79 maloljetnika prijavljenih za kaznena djela, a 308 za prekršaje po Zakonu o suzbijanju droga.

Gledajući sudsku praksu, najčešći oblik kaznenih djela koje počine maloljetnici je neovlaštena nabava i prodaja droge, konkretno marihuane. Ranije su maloljetnici bili kažnjavani radi nabave i prodaje do 50 grama droge koju su preprodavali na igralištima i javnim mjestima za „gotov novac“, dok je danas kažnjiva deseterostruko veća nabava i prodaja _ do 500 grama droge. Dostava i plaćanje više nisu po modelu „daj mi novac na igralištu“, već se dostavljaju u druge gradove osobno, putem paketa autobusom ili drugim sredstvom , a plaća se preko posrednika ili posebnih aplikacija.

Drugo najčešće kazneno djelo među maloljetnicima je davanje droge drugima, počinitelji u ovom kaznenom djelu su sve češće djevojke, a i sami počinitelji kaznenih djela su konzumenti droge (marihuana). Najčešće maloljetničke kaznene sankcije za ta djela su, prema sudskoj praksi, pridržaj maloljetničkog zatvora (upozorenje da će se maloljetniku izreći maloljetnički zatvor ako ponovi kazneno djelo) uz psihosocijalni tretman te odgojnu mjeru pojačane brige i nadzora uz psihosocijalni tretman i postupak odvikavanja.

Ovi zabrinjavajući podaci iznijeti su na ovotjednom Okruglom stolu pod nazivom Djeca i ovisnosti koji je organizirala Udruga sudaca za djecu i mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež u prostorijama zagrebačkog savjetovališta Humanitarne organizacija „Zajednica Susret“.

Na Okruglom stolu je bilo riječi i o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga koji je na snazi od 2019. godine, a koji uvodi kategoriju „nova psihoaktivna tvar“, najčešćim prekršajima iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga te o zaštitnim mjerama prema Prekršajnom zakonu.

Okrugli stol jedna je od planiranih aktivnosti iz programa „Benjamin“ koji provodi Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ u partnerstvu s Udrugom sudaca za djecu i mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež. Zadaća USZM kao partnera na ovom programu je informiranje i povezivanje stručnih suradnika koji rade s djecom i mladima.

 

Zbog poštivanja epidemioloških mjera broj sudionika Okruglog stola bio je ograničen na 10 stručnjaka među kojima su bili dr.sc. Lana Petö Kujundžić, predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu, Dijana Rizvić, sutkinja Odjela za mladež Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, te Stanislav Walaszek, viši stručni savjetnik Visokog prekršajnog suda, te predstavnici centara za socijalnu skrb.

Program „Benjamin“ prvi je put proveden 1998. godine s djecom od 12 do 18 godina, a od 2014. godine se kontinuirano provodi i danas se bavi prevencijom svih vrsta ovisnosti (alkohol, droga, kocka, računalne igre, internet) i ostalih rizičnih ponašanja. Ciljane skupine su mladi od 14 do 23 godine koji su u riziku od ovisnosti, eksperimentiraju ili su već postali ovisni o nekom sredstvu. Osim s mladima, kroz program se radi i s roditeljima koje se nastoji motivirati na suradnju u rješavanju problematike njihovog djeteta te općenito povećati razinu njihova znanja radi prevencije svih oblika rizičnog ponašanja.

Komentiraj