DJ zvijezda Nina Kraviz svojom šutnjom o ruskoj agresiji na Ukrajinu izazvala bijes

Nina Kraviz i njezina izdavačka kuća Trip Recordings izbačene su od strane nizozemskog distributera njezine glazbe Clone Distribution nakon što je njezin osnivač tvrdio da Nina Kraviz ima stavove u kojima podržava ruskog predsjednika Putina iako nije iznio nikakve dokaze.

Popularna ruska DJ-ica nije javno govorila o ratu Rusije protiv Ukrajine, osim što je u veljači objavila video s porukom na kojoj je pisalo mir na ruskom jeziku. Osnivač Clone Recordingsa, Serge Verschuur, prošli je tjedan kritizirao Ninu Kraviz zbog njezinih navodnih pro-Putinovih stavova i osjećaja koje gaji prema Sovjetskom Savezu tvrdeći da ona “koristi Putinov zakon kao izgovor da ništa ne govori o ratu”.

U nedavnom članku, Time magazin je prikupio mišljenja nekoliko istaknutih članova elektroničke glazbene scene u Ukrajini i Rusiji, uključujući ukrajinskog DJ-a Nastiu i ruskog DJ-a Buttechnoa, koji su također kritizirali njezinu prividnu šutnju i zamolili je da pojasni stavove o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ratu u Ukrajini.

No, branitelji Nine Kraviz tvrde da ona nema nikakve veze s ratom u Ukrajini i da sloboda govora uključuje slobodu da se ne kaže ništa. Predstavnik Nine Kraviz nije odgovorio na zahtjev magazina Time za komentar. Time je u svom tekstu pisao i o nedavno uvedenom ruskom zakonu koji zabranjuje antiratne prosvjede, slogane i neovisno novinarstvo, kao i potencijalne prijetnje koje dolaze s ruskim disidentima.

Osnivač Clone Recordingsa, Serge Verschuur, na društvenim je mrežama napisao da podržava  pravo Nine Kraviz na šutnju, ali je i dodao da to znači i prekid njihovog poslovnog odnosa. “Dopustite mi da budem vrlo jasan u vezi s činjenicom da mislim da ona ima pravo na to. Slobodna je šutjeti, a naravno da svoje političke stavove smije zadržati za sebe i živjeti svoj život kako želi. Ona može imati svoje osobne razloge da opravda takvo ponašanje, ali kao njezin poslovni partner Clone Records je jednako tako slobodan ne prihvatiti to kao razloge. Neizgovarajući ništa, Nina si omogućuje da nastavi svoj životni stil i svoj život umjetnice kao da se ništa ne događa, dok se pljačka, silovanja, ubojstva i uništavanje zemlje od strane njezinih sunarodnjaka nastavljaju.”

Svejedno, Nina Kraviz već je rezervirana za nekoliko festivalskih nastupa ovog ljeta, uključujući Manchester’s Parklife, Primavera Sound u Barceloni i Mad Cool festival u Madridu.

 

 

 

 

Komentiraj