Dizajnerice su ispisale povijest mode

Screenshot YouTube

Dizajnerice su ispisale povijest mode svojim inovacijama u modi, ne samo u estetskom smislu, već u funkcionalnim rješenjima i krojevima, koji naglašavaju pokret, slobodu i ženstvenost.

Kustosica Petra Slinkard iz muzeja Peabody Essex Museum u američkoj državi Massachusetts je u kratkom video prilogu otkrila male tajne iz 250 godina povijesti mode i dizajna. Izložba ‘Made It: The Women Who Revolutionized Fashion’ je predstavila više od sto kreacija, koje su obilježile i donijele revoluciju u  žensku modu. Neki od ovih koncepata se ponavljaju i nadograđuju u današnje vrijeme, a pažnju posebno privlače radovi Mary Todd Lincoln, Else Schiaparelli, Gabrielle ‘Coco’ Chanel, tu je i eksperimentalna etiketa Chromat.

Dizajnerice su svojim kreacijama željele poslati i poruku, od visoke mode do konfekcije, odjevni predmeti osvjetljavaju pitanja reprezentacije, kreativnosti, potrošnje, kulturne prepoznatljivosti, ali i modernih društvenih kretanja, što se posebno odnosi na 60-e godine prošlog stoljeća. 

Komentiraj