IRA PAYER, KREATIVNA DIREKTORICA FESTIVALA DESIGN DISTRICT ZAGREB

Ovogodišnji drugi festival Design District Zagreb održat će se od 13. do 18. lipnja i uključit će raznovrsan i bogat sadržaj u čije je kreiranje uključeno 220 sudionika i šezedesetak mikrolokacija. Direktorica Ira Payer dala je intervju za Nacional.

NACIONAL: Što donosi drugo izdanje Design Districta i zašto je uopće pokrenut taj projekt?

Ovogodišnje izdanje festivala Design District Zagreb donosi uistinu raznovrsan program koji će kroz šest dana ponuditi jednu potpuno novu perspektivu na kvart oko Martićeve. Novost je ove godine Zeleni program pozicioniran u Ratkajevu prolazu koji će se privremeno transformirati u Zeleni Ratkaj. To je ujedno i središnji dio festivala u kojem će se nalaziti impozantan mobilni urbani povrtnjak, set strojeva za reciklažu plastike te zelena pop-up šuma. Ratkaj će funkcionirati kao dnevni boravak na otvorenom u kojem će se svi posjetitelji, pored zelenog sadržaja, moći opustiti uz društvene igre poput šaha, jamba, jenge, ping ponga. Od ostalog programa izdvojila bih nekoliko izložbi – kroz izložbu fotografija “Kvart osobno” fotografkinje i dizajnerice Marije Gašparović u Staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj 87 moći će se upoznati dizajnere, arhitekte, filmaše, kustose, djelatnike u kulturi, poduzetnike koji djeluju, rade ili žive u tom kvartu; izložba “Krešimirac” Sonje Leboš i Dina Igreca prikazat će urbane dinamike kroz koje je prolazio Trg kralja Petra Krešimira IV, dok će izložba “Komadić Zagreba” koju realiziramo u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, pokazati kako dizajneri, primijenjeni umjetnici i obrtnici promišljaju i vide autentične zagrebačke suvenire. Design District Zagreb donosi i puno radionica namijenjenih različitim uzrastima i afinitetima: od arhitektonske kritike, izrađivanja umjetničke strip razglednice, kreiranja dokufikcijskog storyboarda u obliku fanzina, izrađivanja predmeta od keramike i još mnogo toga. Poseban program priprema i Booksa – sajam malih izdavača, čitanje bajki, predstavljanje knjiga, izložbe, koncerte… Klinci će, pak, kroz radionice moći upoznati hrvatske autentične igračke, iskušati tradicionalne tehnike bojenja tekstila pomoću biljaka prisutnih u kvartu ili pak izrađivati predmete od keramike; poseban program pod nazivom Mala tiskara namijenjen je i djeci s posebnim potrebama, a riječ je o metodama tiskanja. Pored svega navedenog, ovogodišnji Design District Zagreb uključuje niz instalacija i intervencija u javnom prostoru i stručna vodstva arhitektonskim znamenitostima kvarta.

NACIONAL: Ove godine pozornost se posvećuje ekologiji i održivom razvoju, što to konkretno znači i zašto je važno?

Iako je i prvo izdanje festivala uključivalo nekoliko radionica i projekata koji su se bavili ekologijom i održivim razvojem u kontekstu dizajna, arhitekture i urbanog aktivizma, organizacijski tim ove godine odlučio je sve “zelene” sadržaje ujediniti u zaseban segment i ponuditi posjetiteljima da kroz različite akcije, intervencije i sadržaj ukažemo na važnost i nužnost kvalitetnog, obazrivog i funkcionalnog korištenja resursa u zagrebačkom ‘’Dizajn distriktu” te posljedično i drugim dijelovima grada.

NACIONAL: Design District odlično je odjeknuo među strukom, ali i ‘’običnom’’ publikom, što je Design District donio Zagrebu i Hrvatskoj?

Vjerujem da je Design District Zagreb otkrio jednu potpuno novu dimenziju i iskustvo konzumacije raznolikog sadržaja u okviru i kroz javni prostor te se potvrdio kao izuzetno plodna platforma za spajanje kreativno-umjetničkih sadržaja. Ta koncentracija raznolikog sadržaja je insipirativna i ukazuje na potencijal četvrti te zagovara dizajn i sve ostale stvaralačke djelatnosti kao one koje potiču strukturalne promjene korisne za razvoj. Pored preobrazbe ‘’našeg’’ kvarta, najvredniji je rezultat ukazivanje na niz mogućnosti koje takva incijativa nudi, i to na višoj, gradskoj razini. U toj mjeri mislim da su rezultati izuzetno vrijedni.

NACIONAL: Projekt podržava Turistički ured Zagreba, kako to u praksi funkcionira?

Turistička zajednica Grada Zagreba pokazuje veliki interes i podršku za realizaciju tog projekta. Njihova involviranost u projektu nam je iznimno važna jer bez te podrške festival ne bi mogao biti tako realiziran. Također, u suradnji s TZGZ-om pokrenuli smo već spomenuti, vrijedan projekt Komadić Zagreba / Piece of Zagreb, kolekciju autentičnih zagrebačkih suvenira koja će biti predstavljena prvog dana festivala, 13. lipnja.

Komentiraj