Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenad Bakić posjetili su Osnovnu školu “Eugen Kvaternik” u Velikoj Gorici koja je uključena u projekt ‘ProMikro’. Nakon obilaska nastave na mikroračunalima i razgovora s učenicima i nastavnicima, ministrica je zajedno s učenicima testirala rad na mikroračunalu, javlja N1 televizija.

“Mikroračunala se upotrebaljavaju u različitim predmetima, učenici mogu crtati, programirati glazbu, raditi kvizove i sve to rade sami. Algoritamsko promišljanje je važno jer se treba raditi interdisciplinarno. Izuzetno sam zadovoljna rezultatima, Ministarstvo je za 85 posto svih škola osiguralo novac za nabavku mikroračunala i vidimo da to daje rezultate. To je dobra podloga za uvođenje informatike”, rekla je Divjak te je komentirala zastupnicu Sabinu Glasovac koja je zaključila da je odustala od cjelovite kurikularne reforme.

“Zastupnica treba bolje pročitati dokumente, informatika ulazi u sve škole, informatika je obavezna peti i šesti razred osnovne škole. Što će biti dalje, to ćemo vidjeti. Ono što nije bilo predviđeno je da ona nije obavezna, to je istina, a sada je stavljamo kao obaveznu. Informatika ide i u strukovne škole, ali ne kao ona koja ide u gimnazije. Svugdje je neka vrsta informatike… Ne radi se o općoj informatici i općem obrazovanju, ako imate primjerice smjer ekonomiste infomatika treba biti prilagođena za njegovo zanimanje, računajući da će se dogoditi digitalna transformacija. Treba dobro čitati, predmeti trebaju biti svrsishodni, pogotovo u strukovnoj školi”, objasnila je ministrica te dodala kako se procjenjuje da će trebati 70 do 80 novih zapošljavanja do jeseni. ”Čak i ako ih neće biti 100 posto može biti i prekonormni rad, nemamo izgovora da se s informatikom ne krene”.

“Ovo što smo danas promovirali je izvrsna podloga za interdisplinarno uvođenje informatike”, rekla je Divjak te se dotakla i Ekspertne radne skupine.

“Danas će biti objavljen natječaj, vidjet ćete propozicije, detaljan je i vidjet ćete koje kvalifikacije članovi moraju imati. Rekla bih da je posebni naglasak na otvorenosti. Svi koji se prijave nakon administrativne provjere će biti javno dostupni. To je važan iskorak jer će svatko moći procijeniti sukladno kriterijima koji kandidati daju dodatnu vrijednost radnoj skupini. Skupina će biti formirana na proljeće. Ministarstvo radi na svim mjerama i strategijama u skladu sa zakonskim ovlastima”, objasnila je ministrica.

Komentiraj