DIVJAK: “Zadovoljna sam, sindikati su ti koji moraju dalje pregovarati”

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak je, uoči sjednice Vlade, rekla da dogovor postignut u srijedu predstavlja početnu poziciju za pregovore sa sindikatima.

“Dva nije šest, ali je uredba ta koja mora prepoznati šest. A uredba se mora donijeti u određenom roku i ono što je važno – da se sindikati pozivaju na dijalog. Sve je na pregovaračkom postupku, koji mora prepoznati i povećanje osnovice, ali i pozicionirati koeficijente prosvjetara unutar uredbe o koeficijentima u zadanom roku”, rekla je Divjak.

Dodala je da je zadovoljna dogovorom, jer se otvorio prostor za dijalog. Biti će, kaže, još zadovoljnija kada učenici budu mogli dobitri kvalitetnu nastavu u školi, a učitelji budu zadovoljni. “U ovom trenutku ovo je rješenje koje smo tražili da se otvori dijalog i da se stavi neka ponuda za stol od strane Vlade. Imamo rok, 30. lipnja, do kad se uredba mora izmijeniti”, poručila je ministrica.

“Ovo je početna pozicija temeljem koje će se pregovarati, a sporazum koji se mora potpisati mora biti između Vlade i sindikata”, istaknula je i dodala da uredbu treba mijenjati.

“Sa sindikatima se razgovara sa stolom, a ne preko medija. Ovo je pozicija Vlade, koja nije prazan skup, ima određenu ponudu. Do sada je, što se tiče koeficijenata, sve bilo bez rokova. Utvrđeno je i da će se dani u štrajku platiti iz državnog proračuna. Nije to prazan skup. Sindikati su ti koji dalje moraju pregovarati”, zaključila je Divjak.

Komentiraj