Igor Kralj/PIXSELL

Divjak zadovoljna izvješćem EK o obrazovanju

Europska komisija danas je objavila Pregled obrazovanja i osposobljavanja za 2018. u kojem se analiziraju i uspoređuju najvažniji izazovi koji stoje pred obrazovnim sustavima. U izvješću stoji kako su u Hrvatskoj pokrenute „ambiciozne reforme nakon dugogodišnjih odugovlačenja uzrokovanih političkim prijeporima“.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako je zadovoljna izvješćem. “Prethodna izvješća Europske komisije nisu bila ni približno tako povoljna zato sam zaista zadovoljna nakon ovog pozitivnog pregleda triju reformskih procesa koje vodimo u sektoru obrazovanja, a posebno mi je drago vidjeti da je Komisija pohvalila korištenje EU fondova u reformskim procesima. Važno je jednakim tempom nastaviti uvođenje potrebnih promjena u hrvatskom obrazovanju i dok god je ovaj tim u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, mi ćemo dati sve što je u našoj moći da konačno u školama i fakultetima zaživi obrazovanje koje će mladim ljudima osigurati prilike za ostvarivanje ambicija i snova u Hrvatskoj”, rekla je Divjak.

Dodala je kako, iako ima razloga za optimizam, ‘još uvijek u političkom prostoru i određenim interesnim skupinama ima puno kočničara reformi kojima nije u fokusu opći interes već zaustavljanje progresa i ostvarivanje osobnih probitaka’.

“Idealnog rješenja nema, ali iskustva drugih država pokazuju da je kod reformi obrazovanja važan kontinuitet promjena i široka politička i društvena potpora. Stoga još jednom pozivam sve da se uključe na konstruktivan način tamo gdje mogu dati pozitivan doprinos”, poručila je ministrica.

Komentiraj