DIVJAK: “Spornu čitanku odobrio je Željko Jovanović”

hina

Ministarstvo znanosti i obrazovanja očitovalo se po pitanju sporne metodičke obrade religioznih pjesama u hrvatskoj čitanci ‘Snaga riječi 7’ za sedmi razred osnovne škole.

“Čitanka Snaga riječi 7 odobrena je 15. svibnja 2014. godine Rješenjem koje je potpisao tadašnji ministar Željko Jovanović. Sukladno odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju, ciljevi odgoja i obrazovanja u školskim ustanovama, između ostalog su odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturalnom svijetu, za poštivanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva. U sljedećem ciklusu odobrenja udžbenika, dat ćemo poseban naputak o provedbi ovog cilja”, poručili su za tportal iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, ne precizirajući kada će biti sljedeći ciklus odobrenja udžbenika.

Podsjetimo, tportal je u četvrtak otkrio da se u poglavlju ‘Vjera i domovina’ čitanke ‘Snaga riječi 7’ za hrvatski jezik od učenika, između ostalog, traži da pozovu Isusa u posjet svojim obiteljima, da napišu zamišljeni intervju sa svojim svećenikom i vlastitu molitvu Bogu, da odgovore na pitanje osjećaju li se pozvanima služiti Kristu, kao i da na internetu pronađu dijelove evanđelja koje će pročitati razrednom odjelu.

Odsjek za pedagogiju riječkog Filozofskog fakulteta ocijenio je da su takvi sadržaji prikladni u okviru izbornog predmeta vjeronauka, ali ne i u okviru obveznog predmeta kao što je hrvatski jezik. Stručnjaci s navedenog Odsjeka otvorili su i kompleksno pitanje odobravanja školskih udžbenika, podsjećajući da je propisano kako udžbenici trebaju promicati vjersku ravnopravnost pojedinca i društvenih skupina te osvješćivati pravo na različitost.

Komentiraj