Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je u četvrtak da je situacija zagrebačkoj OŠ Matija Gubec ozbiljna te najavila da će joj Ministarstvo staviti na raspolaganje svoj krizni tim za psihološku podršku.

“Situacija u OŠ Matija Gubec je ozbiljna i zato smo hitno kontaktirali ravnateljicu, trenutno dogovaramo sastanak i stavit ćemo na raspolaganje školi krizni tim za psihološku podršku Ministarstva”, napisala je ministrica Divjak na svojem Facebook profilu.

Medije je pritom pozvala da budu maksimalno oprezni pri izvještavanju s obzirom na to da se radi o maloljetnim učenicima.

Proteklih dana u medijima su se pojavile informacije da roditelji djece koja su pohađala vjeronauk u toj školi, pred kojom je vjeroučitelj Krešimir Bagarić 29. studenoga izgovorio neprimjerene rečenice, nisu dali pristanak za saslušanje djece na policiji i tužiteljstvu, a kasnije moguće i na sudu.

Vjeroučitelju Bagariću Županijski sud u Zagrebu na prijedlog Općinskoga državnog odvjetništva u Zagrebu, odredio je istražni zatvor kako bi ga se ispitalo zbog sumnje na poticanje na nasilje i mržnju.

Istražni zatvor određen mu je, kako je navelo Općinsko državno odvjetništvo, zbog osnovane sumnje da je u studenom na satu vjeronauka u osmom razredu iznosio diskriminatorne stavove te iskazivao prijezir i nesnošljivost prema pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovjesti te time učenicima nametao te stavove i “izazivao osjećaje mržnje, odbojvnosti i prihvaćanja agresije prema dvjema osobama, kao i pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovjesti”.

Portal Index.hr objavio je 21. prosinca audio snimku Bagarićeva ispada koju je snimio učenik škole i u kojoj vjeroučitelj, uz ostalo, govori da treba strijeljati Stipu Mesića i Vesnu Pusić, za Hrvate govori da su “nezahvalna stoka, debili, kreteni”, tvrdi da su Mladićevi zločini nad Bošnjacima bili opravdani, “a mi imamo dudeke”.

Ravnateljica škole Ljiljana Klinger pokrenula je proceduru izvanrednog otkaza ugovora o radu vjeroučitelja Bagarića kada je, kako je rekla, “potvrđena vjerodostojnost snimke objavljene na portalima”.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak među prvima je reagirala na snimku objavom na svojem facebooku u kojoj je poručila da je šokirana otkrićem snimke u kojoj se otvoreno propagira govor mržnje te je najavila istragu, a od vjeroučiteljevh izjava ogradio se i Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije.

Komentiraj