Divjak ravnateljima: “I vaša zasluga je da danas mnogi uče od nas”

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak na virtualnom sastanku s ravnateljima osnovnih i srednjih škola istaknula je kako je njihova velika zasluga i svih nastavnika, učitelja, učenika i njihovih roditelja da sada mnogi uče od nas o nastavi na daljinu, a mi nismo imali od koga učiti.

Nakon sjednice Vlade, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak održala je u četvrtak virtualni sastanak s ravnateljicama i ravnateljima osnovnih i srednjih škola na kojemu je bilo riječi o rezultatima ankete Ministarstva znanosti i obrazovanja o provođenju nastave na daljinu.

Na anketu je odgovorilo 1339 ravnatelja škola koji se svi slažu da su se nastavnici prilagodili nastavi na daljinu, priopćilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je saželo i naglaske sastanka.

Gotovo svi ravnatelji zadovoljni potporom s nacionalne razine

Ministrica je uvodno rekla kako mi u Hrvatskoj nismo imali od koga učiti o provođenju nastave na daljinu, ali danas mnogi uče od nas.

“I tu je vaša velika zasluga. Zahvaljujem vama ravnateljima, učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima, učenicima i naravno roditeljima koji su nas u tom cijelom procesu dobrim dijelom podupirali. Trebalo je jako brzo reagirati, dobro se pripremiti i zatim korak po korak uvoditi sve promjene koje smo pripremali dva tjedna”, istaknula je Divjak.

Sukladno rezultatima ankete, gotovo svi ravnatelji – njih 97 posto – zadovoljni su potporom koju dobivaju s nacionalne razine od MZO-a, Carneta i nadležnih agencija.

Svi ravnatelji slažu da su se nastavnici prilagodili nastavi na daljinu, njih 85 posto u potpunosti se slaže da svi učitelji i nastavnici imaju opremu za rad na daljinu, a 13 posto ih se uglavnom slaže.

Manji dio učenika ima poteškoće s opremom

Polovica sudionika ankete, odnosno 50 posto ravnatelja, u potpunosti se slaže da učenici imaju opremu za nastavu na daljinu, 45 posto ih se uglavnom slaže, a četiri posto ih se ne slaže ili se uglavnom ne slaže.

Kako je navedeno, to znači da, prema prikupljenim informacijama, manji dio učenika ima poteškoća s opremom. Ali, istaknuto je, upravo za takve situacije Ministarstvo je ostavilo mogućnost posudbe uređaja ako je potrebno.

Velikoj većini ravnatelja – 83 posto – jasna je Uputa o vrednovanju i ocjenjivanju, njih 15 posto ima dodatnih pitanja, a samo jedan posto ima puno nepoznanica. S tim u vezi, navedeno je da su, na mrežnim stranicama Škole za život objavljeni odgovori na često postavljana pitanja u vezi s Uputom o vrednovanju i ocjenjivanju.

U priopćenju je istaknuto i kako je za škole važan zaključak Vlade da će najveći broj učenika ovu školsku godinu završiti pohađanjem nastave na daljinu. Skupina učenika koja bi se trebala vratiti u škole su učenici razredne nastave, a najraniji termin njihova povratka u učionice je 11. svibnja i ovisit će o provedbi prve dvije faze ublažavanja mjera uvedenih zbog zaraze Covidom-19.

Navodi se i da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izraditi preporuke i upute za povratak u škole, kao i za održavanje državne mature u već poznatom terminu od 8. do 29. lipnja kada će se pisati i esej iz Hrvatskoga jezika koji je bio predviđen za 16. svibnja.

“Omogućit ćemo i da se od sredine svibnja pa na dalje održe završni ispiti u strukovnim školama kao i praktična nastava u malim grupama. U sam proces moraju biti uključeni i osnivači škola koji će zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja raditi na tome da se u školama osiguraju uvjeti koje su propisali stručnjaci”, stoji u priopćenju.

Komentiraj