DIVJAK PRIMILA NUŠU I MARTU: “Previše pitanja, premalo odgovora”

blaženka divjak

Pred Ministarstvo obrazovanja je stiglo 40-ak učenika, masovniji prosvjed nije bio moguć jer su im u školi savjetovali da ih ne ide mnogo da ponovno ne bi gubili od nastave.

U 13 sati ispred zgrade Ministarstva obrazovanja okupili su se zagrebački gimnazijalci, uglavnom učenici drugih razreda gimnazije kako bi ministrici obrazovanja Blaženki Divjak poslali poruku da nisu pokusni kunići.

“Previše pitanja, premalo odgovora”, transparenti su s kojima je stiglo 40-ak gimnazijalaca moleći ministricu da ih primi na razgovor, prenosi  Večernji list.

Naime, riječ je o učenicima koji pripadaju generaciji koju je zahvatio početak eksperimentalnog programa “Škole za život”. U eksperimentalnom programu sudjelovale su 23 gimnazije, no bez obzira na taj mali broj školskih ustanova, svi učenici koji su sada drugi razred gimnazije sljedeće godine ulaze u takozvanu ubrzanu reformu. Drugim riječima, počet će od trećeg razreda učiti po novom programu i bit će prva testna generacija koja će izići na novu državnu maturu prema novom prilagođenom programu.

Ne želeći čekati posljednji trenutak, ovi učenici traže da im se odgovori kako će izgledati njihova matura, što trebaju učiti, kako će izgledati upisi na fakultetu za tu generaciju, kako će nadoknaditi gradivo u trenutku kad se poklope dva različita programa – stari i novi. Odgovore nemaju ni ovi učenici koji su odlučili na vrijeme upozoriti na propuste ni njihovi nastavnici u školama. Nedovoljnu informiranost o “Školi za život” istaknuli su nedavno kao problematičnu i nastavnici koji su prosvjedovali boreći se za materijalna prava, ali oni nisu isticali ove probleme s kojima se suočavaju učenici.

Ministrica Divjak primila je predstavnike učenika na razgovor.

“Primila sam danas učenice Nušu i Martu, i odgovorila na pitanja koja su imale o državnoj maturi i odraza koji reforma na nju ima. Moram priznati da je bilo itekako ugodno razgovarati s djevojkama koje su vrlo zrelo i artikulirano iznijele sve ono što ih brine, pa je naš današnji sastanak bio svojevrsna lekcija iz Građanskog odgoja jer smo, između ostalog, razgovarali i o novim mogućnostima izravne komunikacije i prijenosa informacija o reformi prema učenicima. Vjerujem da će Nuša i Marta svojim kolegama prenijeti sve zaključke s našeg sastanka”, napisala je Blaženka Divjak na svom Facebook profilu.

Primila sam danas učenice Nušu i Martu, i odgovorila na pitanja koja su imale o državnoj maturi i odraza koji reforma na…

Posted by Blaženka Divjak on Monday, December 9, 2019

Komentiraj