DIVJAK: “Ovo je samo prvi korak naprijed, pred nama je maraton”

Ministrica obrazovanje Blaženka Divjak u ponedjeljak je, na prvi dan nove školske godine, posjetila jednu zagrebačku školu te komentirala uvođenje kurikularne reforme.

“Radosno smo ušli u novu školsku godinu. Škole su otvorile vrata budućnosti. Kurikularna reforma znači rasterećenje od činjeničnog znanja učenja napamet, s naglaskom na kritički razmišljanje, kreativnost i inovativnost. Škola je mjesto gdje učenici trebaju biti aktivni, a učitelji motivirani”, kazala je ministrica i dodala kako je ovo samo prvi korak naprijed. “Pred nama je maraton, moramo usvojiti kulturu unapređenja u sustavu”, poručila je.

Divjak je istaknula kako učenicima žele osigurati smislenije obrazovanje i kompetencije za 21. stoljeće, te vratiti povjerenje u obrazovni sustav.

O pomoćnicima u nastavi Divjak je rekla kako su već sad dobrili 800 pomoćnika više nego prošle godine. “Već sad je u odobrenjima 3.800 pomoćnika. Na tome rade stručnjaci, radili su i prošli vikend, kako bismo mogli odgovoriti na zahtjeve. Moramo razumjeti daje problem koji se postavlja pred nas vezano uz pomoćnike kompleksan”, istaknula je.

Također je komentirala uvođenje obveze plaćanja ‘participacije’ u nekim školama. Naime, mediji su danas objavili kako je u nekim školama uvedena obveza plaćanja 100 kuna po učeniku, jer nemaju novca za izvođenje nastave.

“Škole odnosno osnivači dobivaju milijardu kuna kuna godišnje za same škole, i imaju i izvorne prihode, i nema nikakvog razloga da osnivači ne skrbe jer to je njihova zadaća”, rekla je Divjak i poručila kako nema razloga da se to radi. “Apelirala bih i na osnivače i na škole da još jednom razmotre ovakve situacije, smatram da je to nepotrebno”, rekla je ministrica.

Danas je prvi dan škole, stigla kurikularna reforma, evo što se mijenja

Komentiraj