Divjak odlazi ako ne prođe Zakon o udžbenicima

Matija Habljak/PIXSELL

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu je najavila kako će otići s mjesta ministrice ako ne prođe Zakon o udžbenicima.

Upitana odlazi li ako se u petak ne usvoji Zakon o udžbenicima, Divjak je novinarima pred Banskim dvorima odgovorila: “Naravno”.

Stranka Milana Bandića postavila je ultimatum. Za potporu Zakona o udžbenicima traži prethodno osiguranje novca za besplatne udžbenike. Divjak je rekla kako je politička odluka oko besplatnih udžbenika već donesena, te ne zna od kuda sada taj ultimatum.

Što se tiče koncepta besplatnih udžbenika, ističe važnost održivog modela jer smo već imali dva puta u povijesti besplatne udžbenike, koji su trajali dvije godine. “Moramo osigurati model koji će trajati godinama, a nije vezan ni uz čiji ekstra profit, nego da od toga isključivu korist imaju učenici, učitelji i roditelji”, istaknula je.

Na pitanje radi li Bandićeva stranka za izdavače Divjak je pozvala da se pažljivo prati raspravu u Saboru o prijedlogu Zakona o udžbenicima kako bi se vidjelo tko zagovara javni interes, a tko radi protiv njega. Potvrdila je kako je nekim velikim izdavačima u interesu da se održi postojeći sustav, a on nije dobar ni za škole, ni za učitelje, niti za djecu i roditelje.

Kazala je kako će se u raspravi vidjeti tko ne prepoznaje što znači suvremena škola, nego zagovara povratak na pločicu i kredu. “Nama su izuzetno važne tri stvari za iduću godinu – edukacija učitelja, kurikulumi, te kvalitetniji materijali i udžbenici koji ulaze u škole”, zaključila je ministrica Divjak.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional