DIVJAK o kandidaturi državnog tajnika za šefa radne skupine za izradu kurikuluma: “Svaki interes je legitiman”

HINA / Zvonimir KUHTIĆ

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u utorak je rekla kako je svaki interes legitiman odgovarajući tako na zamolbu novinara da komentira namjeru državnog tajnika Matka Glunčića da se kandidira za šefa ekspertne radne skupine za izradu kurikuluma.

Svaki interes je legitiman. Druga je stvar hoće li proći administrativnu provjeru, odnosno zadovoljavanje uvjeta, što se očekuje ovoga tjedna, rekla je Divjak nakon sjednice Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV-a).

Podsjetila da je Ministarstvo obrazovanja izradilo prijedlog i poslalo premijerovom uredu te da očekuju potvrdu posebnog stručnog povjerenstva.

Dok je kurikularnu reformu vodio Boris Jokić, Glunčić je bio član Stručne radne skupine za gimnazijski kurikulum i član Stručne radne skupine za predmetni kurikulum iz fizike.

Na pitanje je li za održanje koalicije važno i pitanje o ratifikaciji Istanbulske konvencije koju je u utorak razmatrao i saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ministrica Divjak rekla je kako ona nije prava osoba za to pitanje s obzirom da je nestranačka ministrica i ne sudjeluje u stranačkim dogovorima i koalicijskim pregovorima.

Divjak: Istanbulska konvencija je iskorak u borbi protiv nasilja nad ženama 

“Što se tiče samog dokumenta koji predstavlja temelj da se jasnije, bolje i energičnije zalažemo za prava slabijih, žena i djece pogotovo u Hrvatskoj gdje često puta svjedočimo, nažalost, visokoj razini nasilja nad ženama koje često puta ostaje ispod radara od reakcije javnosti pa i cijeloga sustava, mislim da moramo dobro razmisliti imamo li dobre razloge da ne ratificiramo Istanbulsku konvenciju jer je to civilizacijski doseg koji omogućava iskorak u borbi protiv nasilja nad ženama u obitelj i onih koji su najslabiji”, poručila je Divjak.

Na pitanje je li potrebno razjasniti nedoumice oko definicije roda i rodnih stereotipa, Divjak je odgovorila da treba razgovarati kad god postoje različita shvaćanja pa podržava rasprave i diskusije na tu temu.

Divjak je na pitanje ima li što u Istanbulskoj konvenciji, a što već nije sadržano u hrvatskom zakonodavstvu, odgovorila da nije stručnjak za zakonodavstvo pa ne može reći postoje li neke kontradikcije i stvari koje bi trebalo popuniti, ali da ratifikaciju treba gledati kroz ciljeve i namjere te razgovarati o možda prijepornim pitanjima.

“Mislim da nas definicije ne priječe u tome da, kad to implementiramo, učinimo korak naprijed u zaštiti prava žena i djece u obitelji”, rekla je ministrica Divjak.

Komentiraj