DIVJAK O DODJELI POMOĆNIKA U NASTAVI: “Na samom smo kraju procesa”

Minstrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u petak je sudjelovala na sastanku na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu s involviranima u priču oko pomoćnika u nastavi. Nakon sastanka, koji je trajao gotovo tri sata, Divjak je rekla da je ostalo još 200-njak zahtjeva za pomoćnicima koje treba obraditi. Na sastanku su i uočeni glavni problemi oko provedbe novog pravilnika koji definira način dodjele pomoćnika.

Kada je riječ o organizacijskom dijelu kaže da tu ima dva problema. Jedan je podnošenje zahtjeva i puno aktera u procesu gdje svatko treba na vrijeme odraditi svoj dio posla.

“Nažalost tu svi imamo puno još za odraditi uključujući i ministarstvo za koje ja preuzimam svu odgovornost, ali sigurno je da je ove godine odobren rekordni broj 4100 pomoćnika u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 3000, u u odnosu na prije pet godina kada je bilo 1000 i u odnosu na deset godina kada je bilo 200. Moramo stvarno to dobro vidjeti”, rekla je ministrica, kako prenosi N1.

Kazala je kako je i sustav nadležnosti kompliciran, pa ga treba pojasniti. “Dobra je vijest da najveći dio potreba možemo namiriti iz Europskog socijalnog fonda”, istaknula je.

Ministrica je naglasila da su, što se tiče ovogodišnje procedure, na samom kraju procesa. “”4100 pomoćnika je već odobreno, imamo različite izvore financiranja, jedno su europski fondovi, drugo su sredstva osnivača, a treće su udruge koje se javljaju na natječaj za sredstava državnog proračuna, to je treća kategorija i to nam je ostalo za riješiti, međutim u tom dijelu imamo problem oko dvostrukog financiranja, to je tehničko čišćenje i činjenica da nisu dobili prethodne suglasnosti, a to je trebao osnivač ishoditi i to ćemo sve provjeriti da se ne bi dogodilo da neko dijete ostane zakinuto”, rekla je Divjak i dodala kako imaju dosta problema na terenu jer se pravilnik ne poštuje.

Predsjednica Povjerenstva za ponovnu procjenu zahtjeva i dekanica Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta Snježana Sekušak Galešev istaknula je da su razmatrali preko 700 zahtjeva, a prihvatili su 400 zahtjeva iako nisu bili popunjeni kako je to bilo propisano pravilnikom. Naglašava kako nijedan zahtjev nije bio popunjen na način da se iz njega moglo jednostavno odobriti zahtjev. “S obzirom da smo stručnjaci u tom području učinili smo sve što smo mogli da bi dijete za koje smo vidjeli da ima imalo potrebu za pomoćnikom tog pomoćnika dobilo”, poručila je.

Komentiraj