DIVJAK “Neki nakladnici napunili skladišta knjigama primjerenijima 19. stoljeću”

Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak je u Saboru predstavila Zakon o udžbenicima, o kojem Sabor danas raspravlja. Smisao zakona lakše su školske torbe za učenike i više digitalne nastave, a za rositelje jefrinija jupnja.

Taj zakon prvi put definira najvišu cijenu i masu kompleta udžbenika po razredima, tako primjerice svi obvezni udžbenici i radni materijali od prvog do četvrtog razreda osnovne škole ne bi smjeli biti teži od tri kilograma, niti skuplji od 460 kuna. Udžbenici za peti i šesti razred mogli bi težiti pet, a za sedmi i osmi šest kilograma. Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobravalo bi samo udžbenike.

Dopunska i pomoćna nastavna sredstva, dakle radne bilježnice, zbirke, atlase itd., bili bi drugi obrazovni materijali i o njihovu bi korištenju odlučivale škole odnosno učitelji, u skladu sa zahtjevima kurikuluma i autonomijom škola i učitelja.

Divjak je rekla kako je na ministarsko mjesto došla kako bi promijenila paradigmu obrazovanja te naglasila da nije očekivala toliko kritika i opstrukcija jednog ‘tehničkog zakona’.

“Od tehnologije ne treba bježati, nego učenike naučiti kako je odgovorno koristiti, a ne samo za zabavu. Istraživanja pokazuju da je u EU devet od deset mladih ljudi svaki dan na internetu, a u ukupnoj populaciji je to pet od deset i to je jedan od najvećih digitalnih jazova koji se mogu vidjeti. Nemamo pravo dokidati dotok informacija, ali možemo dati upute o tome kako će se studenti i učenici sigurno ponašati na interenetu. Četvrtina kurikuluma informatike se bavi time, to je važno, a ne zabrane”, poručila je Divjak u Saboru.

Dodala je kako se digitalizacijom ne pogoduje nikome. Naglašava kako isti nakladnici koji su radili knjige, sada rade na digitalizaciji. “Neki su se pripremili i idu u korak s četvrtom industrijskom revolucijom, a neki su napunili skladišta knjigama koje su možda primjerenije 19. stoljeću”, rekla je Divjak.

Podsjetimo, Divjak je u srijedu kazala kako će otići s ministarskog mjesta ako u petak ne prođe predloženi Zakon o udžbenicima.

Komentiraj