Divjak: “Najvažnije je završiti pregovore tako da učenici budu pobjednici”

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izajvila je u utorak da je najvažnije završiti pregovore sa sindikatima obrazovanja “tako da učenici budu pobjednici”, te da na dužnosti ostaje dok god reformski procesi idu i dok imaju rezultate.

“Mislim da je sada najvažnije zadržati hladnu glavu i završiti ove pregovore tako da naši učenici budu pobjednici. To je cilj danas”, rekla je Divjak odgovarajući na pitanje novinara zna li što Vlada nudi sindikatima, koji traže povećanje koeficijenata za 6,11 posto i koji su u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića održali veliki prosvjed pod geslom “Hrvatska mora bolje”.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prošlog je tjedna dostavilo analize, podatke i prijedloge. “Ministarstvo i ja odradili smo svoj dio posla u pripremi toga, a dalje je na onima koji su za stolom u ovim razgovorima i pregovorima da nađu najbolje rješenje i da pritom ne izgube iz vida za koga svi skupa radimo”, istaknula je Divjak uoči sjednice užeg kabineta Vlade.

Odgovarajući na pitanje uključuju li prijedlozi koje je poslala povećanje koeficijenata, Divjak je ponovila da “za sada sve ove rasprave ostaju za one koji sjede za stolom”.

Što se tiče njezine pozicije u vladi, Divjak kaže da je njezina pozicija kao ministrice vrlo jasna.

Dok reformski procesi idu, ja sam ovdje

“Niti sam profesionalna političarka, niti sam došla zato što je to vrhunac moje karijere. Ja sam došla uz potporu HNS-a i na prijedlog premijera zato da provedem reformske procese. Tako dugo dok ti reformski procesi idu i dok imamo rezultate, ja sam ovdje”, rekla je.

Pokaže li se da nije tako i da nema napretka, dodala je, onda ionako nema smisla da netko tko sebe ne vidi kao profesionalnog političara u tome procesu sudjeluje.

Na primjedbu da su jučer prosvjednici vrlo glasno negodovali na spomen Loomena – on-line edukacije za učitelje i nastavnike, Divjak je uzvratila da se mora “razlučiti što je dojam, a što argument i činjenica”.

Podsjetila je da i sami sindikati reformu koriste kao argument da se složenost poslova povećala. “S druge strane, jasno je da status učitelja i nastavnika ne ovisi samo o primanjima, iako je to vrlo važna komponenta jer se time na neki način pokazuje koliko se nekoga u sustavu cijeni, nego ovisi i o drugim elementima”, rekla je.

“To se ne može tako da se ne educiramo, da ne prihvaćamo nove pristupe u metodičko-pedagoškom ratu”, ističe ministrica.

Zamoljena da prokomentira izjavu ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da bi trebalo preispitati zakonitost štrajka, Divjak je odgovorila kako on ima svoje mišljenje, a ona svoje.

Komentiraj