DIVJAK “Najvažnije je da su vrata škola otvorena. Molim roditelje da prate sve informacije”

Sutra je štrajk u osnovnim i srednjim školama.

“Na prvom mjestu je sigurnost djece te prava učenika, a sve drugo uključujući i postupanje ravnatelja treba uskladiti s time. Molim i roditelje i učenike za strpljenje te da prate informacije i budu u kontaktu sa školama”, rekla je ministrica Blaženka Divjak.

Kazala je kako je sada najvažnije osigurati rad za djecu koja će biti u školama te da ravnatelji moraju objaviti informacije na web stranicama škole.

“Ravnatelji su dobili upute. Najvažnije je da su vrata škola otvorena. Molim roditelje da prate sve informacije”, rekla je.

Ističe kako je status učitelja dio reforme te na njega utječe više faktora, poput materijalnih prava, ali i nagrađivanja najboljih među njima.

“Naravno da se ne mogu zadovoljiti s ovakvim rezultatom i moja zadaća je da se nastavim boriti za reformu, ali i status učitelja”, poručuje Divjak.

Ministrica je podsjetila kako nije direktno sudjelovala u procesu mirenja.

“Mi ćemo osigurati sve što moramo. Jedno je pravo učenika na obrazovanje i sigurnost u školama te pravo na štrajk. Moramo poštovati oba prava. Kako će se štrajk provoditi, to će detaljnije objasniti sindikati”, rekla je.

Nije željela komentirati izjavu ministra rada Josipa Aladrovića koji je rekao da koeficijent složenosti nije bila tema pregovora.

“Nisam bila na pregovorima, ali mislim da to jest bila tema”, rekla je ministrica i ponovila je kako je očekivala pozitivan rezultat.

Štrajk su najavili čelnici većinskih školskih sindikata nakon neuspjelog mirenja s Vladom koja je odbacila njihove zahtjeve za 6 postotnim povećanjem plaća u školstvu.

U osnovnim i srednjim školama u cijeloj Hrvatskoj štrajk započinje sutra, a zatim se od petka nastavlja cirkularno, svaki dan u određenim županijama, do ispunjenja sindikalnih zahtjeva.

U svim osnovnim školama bit će organizirano čuvanje manje djece koja idu u niže razrede, ali nastava se ističu u sindikatima, neće održavati, javlja Dnevnik.hr.

Komentiraj