DIVJAK ‘Kad se u mojem djelovanju pokaže skriveni interes, spremna sam otići’

HINA / Daniel KASAP

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak je, na kraju saborske rasprave o Zakonu o udžbenicima, odlučno odbacila prozivke da su ona ili netko iz njena tima upleteni u neke “skrivene interese”, odnosno pogodovanje nekim izdavačkim lobijima, ustvrdivši kako je spremna otići, ako se pokaže suprotno.

“Spremna sam u istom trenutku, kad bilo tko od vas pokaže u mojem djelovanju takav interes, otići sa ovog mjesta”, poručila je zastupnicima pozvavši ih da, ako o tome imaju bilo kakve spoznaje, to prijave.

To je vaša obveza, ali klevetanje nije nešto što ću mirno podnositi, rekla je.

Kažimir Varda (Stranka rada i solidarnosti) pitao je ministricu zašto je iz zakona izostavljena maksimalna cijena elektroničkog udžbenika. Dosad se govorilo o pogodovanju izdavačkom lobiju, no postavljam pitanje uvodimo li mi neki novi lobi IT industrije i tko će te troškove eksperimenta platiti nakon što usahnu sredstva iz EU-a, zanimalo je zastupnika.

Divjak tvrdi kako zakon ni na koji način ne forsira digitalizaciju. On samo omogućuje da se tamo, gdje učitelj prepozna da je to dobro, koriste i digitalni materijali. U eksperimentalnoj fazi velika većina učitelja koristi mješoviti oblik, što je najefikasniji način učenja i poučavanja, navela je.

Naglasila je kako je zakonom predviđeno zadržavanje radnih udžbenika za razrednu nastavu i poticanje pisanja rukom.

Otklonila je bojazni o štetnosti digitalizacije. Digitalizaciju ne možemo zaustaviti, ali možemo uputiti učenike da svrsishodno upotrebljavaju tehnologiju, što i radimo, rekla je ministrica, pa podsjetila kako je kroz povijest bilo otpora i drugim tehnološkim revolucijama.

Štetan je i automobil, jer može ugroziti zdravlje i sigurnost, ali trebamo li ga se zbog toga odreći, zapitala se ministrica Divjak.

Komentiraj