DISTOPIJSKI PRIKAZ: Borivoj Radaković predstavio novi roman “Što će biti s nama”

FaH

Novi roman istaknutog književnika i prevoditelja Borivoja Radakovića “Što će biti s nama” stilistički je britko ispisan roman u stihovima u kojemu jedan od najznačajnijih predstavnika suvremene hrvatske književnosti “živim jezikom” plete distopijski prikaz suvremenog Zagreba i Hrvatske, rečeno je u utorak u Zagrebu.

Roman je objavljen u izdanju nakladnika VBZ. O njemu je u zagrebačkom Jiggy baru govorila urednica i spisateljica Milana Vuković Runjić, koja je kazala kako je riječ o superiorno pisanom romanu u stihovima u kojemu pisac razvija vlastiti lingvistički i stilski nenadmašan jezik.

“Pročitavši ga osjećala sam se kao da sam ušla u Ali Babinu pećinu čudesa, kao da imam pred sobom nešto što nisam imala nikad, niti ću ikada imati”, kazala je Vuković Runjić.

U vremenu kad je jezik silno ugrožen dolazi nam knjiga “čovjeka koji doista zna s jezikom, knjiga živog jezika, jedna avantura jezika u kojoj pisac koji zna s riječima iz reda u red pokazuje takvu nadmoć jezikom da rađa jedan novi jezik, kakav više nigdje i nikada neće čuti”, poručila je.

“Što će biti s nama” distopijski je roman čija je glavna junakinja prebogata Lili, koja stanuje visoko u neboderu na Cvjetnom trgu Petra Preradovića ter bratstva i jedinstva. Kada Lili jednog dana, želeći upoznati običan život, odluči na Krugama ući u zagrebačku podzemnu željeznicu, time pokreće golemi sudar sa životima ljudi koji se bore za goli opstanak.

Nakon što na džamiju sagrađenu u neposrednoj blizini Lilinog nebodera iz kanadera bude spuštena vodena bomba, silovita promjena zahvaća grad. Lili upoznaje e-Rome, brojne manjince i manjinke, najrazličitije socijalne grupacije i preko njih pokušava spasiti Zagreb.

Pisac i prevoditelj Boris Perić istaknuo je kako je riječ o i metaforički i doslovno dugo očekivanom romanu jer ga je Radaković počeo pisati još prije deset godina, da bi ga u konačnici oblikovao tek protekloga ljeta.

Riječ je o sjajnom romanu u stihovima čija je priča simulacija hrvatskog društva koja ipak nije u pravom smislu futuristička jer se bavi i jednom izuzetno aktualnom temom, a to su Zagreb i Hrvatska i svi mi koji smo na neki način i žrtve i protagonisti i jednog i drugog, kazao je Perić.

Pisac koji sebe naziva anarhoidnim intelektualcem i intelektualnim samotnjakom, Radaković se na književnoj sceni etablirao već svojom prvom objavljenom knjigom, romanom “Sjaj epohe” (1990.), predstavivši se kao autor bitno određen rock and roll kulturom, sklon literarnim eksperimentima, koji se ne libi literarne provokacije i društvene kritike.

Danas smatran jednom od najznačajnijih figura hrvatske suvremene književnosti i ključnim predstavnikom hrvatske neorealističke urbane proze, također je i vrstan prevoditelj.

Radaković je zahvalio predstavljačima, istaknuvši kako se nada da će knjiga biti čitateljima zabavna. “Napisao sam u tom romanu mnogo riječi i rečenica a jedna jedina mi je beskrajno draga a ona glasi: Barbari, bez koje bi njegovo pisanje trajalo ne deset nego 20 godina”, poručio je.

Predstavljanje knjige pratio je nastup grupe Letipas, s kojima je Radaković nastupio na gitari i kao vokal.

Komentiraj