Disney+ raste strahovitom brzinom, imaju 95 milijuna pretplatnika

Streaming platforma Disney+ u vlasništvu kompanije Walt Disney, završila je godinu s 95 milijuna pretplatnika diljem svijeta, daleko više no što su očekivali. Naime, kompanija je očekivala da će brojku od 90 milijuna pretplatnika dosegnuti tek 2024. godine ali uslijed pandemije koronavirusa broj pretplatnika se povećavao velikom brzinom. Primjerice, samo u prosincu dobili su osam milijuna novih pretplatnika.

Dva su dodatna razloga zbog kojih je Disney+ postigao ovakav rast. Prvi je razlog njihov program jer je njihova serija „The Mandalorian“ te božićno premijerno prikazivanje animiranog filma „Soul“ privuklo ogroman broj gledatelja. Zato je Disney+ samo u prosincu dobio nmovih osam milijuna pretplatnika. Drugi je taj što je Disney+ postao vlasnik streaming platforme Hotstar koja pokriva Indiju i Indoneziju. Time je Disney+ preuzeo i 26 milijuna njihovih pretplatnika. S obzirom da je u siječnju Disney+ počeo prikazivati i hvaljenu seriju „WandaVision“, očekuje se nastavak povećanja broja pretplatnika. Isto će se dogoditi i u trenutku kada se Disney+ počne širiti na zemljama u kojima trenutno nije dostupan, kao što su to zemlje istočne Europe i Azije.

Kompanija Walt Disney vlasnik je i streaming platformi Hulu i ESPN+. Zajedno s Disney+, te tri platforme imaju 146,4 milijuna pretplatnika, što je porast od 131 posto u odnosu na prošlu godinu. Uslijed takvog uspona, kompanija Walt Disney odlučila je povisiti cijene mjesečne pretplate. Tako će od 26. 3. cijena mjesečne pretplate na Disney+ porasti u Americi sa 6,99 na 7,99 dolara. Mjesečni paket sa sve tri streaming platforme porasti će s 12,99 na 13,99 dolara. Ujedno, projekcije broja pretplatnika sada su promijenjene pa se očekuje da će 2024. godine broj Disney+ pretplatnika porasti na 230 do 260 milijuna.

Što se tiče broja pretplatnika u ratu streaming platformi, najgledaniji je i dalje Netflix sa 203,7 milijuna pretplatnika diljem svijeta. Teško je utvrditi broj pretplatnika na Amazon Prime Video zato što, osim klasične pretplate, svatko tko godišnje plati 119 dolara za njihovu besplatnu dostavu ujedno dobije i godišnju pretplatu na Amazon Prime Video. Prema nekim analizama, Amazon Prime Video ima 140 milijuna pretplatnika diljem svijeta, ali dobar dio njih niti ga ne koristi jer ga je dobio u paketu s plaćenom besplatnom dostavom, iako to nisu tražili.

 

Komentiraj