Dirigent Hugh Wolff, pijanist Ivan Krpan i Belgijski nacionalni orkestar na pozornici Lisinskog

KD Lisinski

Ciklus Lisinski subotom u pretposljednjem koncertu aktualne sezone predstavlja suradnju Belgijskog nacionalnog orkestra pod ravnanjem Hugha Wolffa te pijanista Ivana Krpana.

Dirigent Hugh Wolff istinski je građanin svijeta, rođen u Francuskoj, djetinjstvo proveo u Londonu, preselio u Washington pa zatim diplomirao na Hardvardu i konzervatoriju Peabody, a sada živi u Bostonu. No, njegovo radno mjesto nikako nije vezano samo za jednu lokaciju, ono je na najpoznatijim svjetskim pozornicama na kojima je dosad uspješno vodio najveće američke orkestre. Karijeru je počeo kao asistent legendarnog Mstislava Rostopovicha u Washingtonu, a s europskim se orkestralnim zvukom u koštac uhvatio početkom novog milenija. Od 2017. djeluje kao šef dirigent Belgijskog nacionalnog orkestra s kojim dolazi u Lisinski (4. svibnja).

Tri puta nominiran za Grammy i dobitnik dvije nagrade Cannes Classical, u našem je mladom pijanistu Ivanu Krpanu prepoznao neizmjeran talent te ga je odlučio pozvati da im se pridruži u izvedbi Schumannova “Koncerta za klavir i orkestar u a-molu, op. 54”. Krpan, dobitnik brojnih nagrada, tek je nedavno diplomirao na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, stoga je ova suradnja još jedna potvrda o prepoznatljivosti njegova rada u svijetu.

“Obožavam raditi u Europi. Klasična glazba i jest, na kraju krajeva, izvorno europska umjetnička forma, a ljudi tamo imaju neizmjernu potrebu za takvom glazbom. Njihov je osobni interes nekako dublji, glazba je sastavni dio društva kao cjeline. Američko društvo je oduvijek bilo jako dinamično i fleksibilno – željno prihvatiti promjene i proširiti obzore. Zato je vrlo zanimljivo raditi i u Americi”, govori Wolff koji će s Belgijskim nacionalnim orkestrom u Lisinskom izvesti Berliozovu “Uvertiru op. 21, Gusar” te Franckovu “Simfoniju u d-molu”.

Ivan Krpan (FOTO: Jasmina Cviljak)

Komentiraj