Sud u Istanbulu naredio je u utorak da se u pritvor smjesti direktorica Amnesty Internationala u Turskoj Idil Eser kao i nekoliko aktivista za ljudska prava.

Idil Eser je početkom srpnja privedena zajedno s drugim aktivistima.

U utorak je u pritvor stavljeno ukupno šestero aktivista za ljudska prava, među kojima i Eser, u očekivanju suđenja za koje još nije određen datum, kazao je u utorak ujutro Andrew Gardner, stručnjak za Tursku pri Amnestyju.

Četvero aktivista za ljudska prava, koji su bili privedena u isto vrijeme, pušteni su na slobodu pod sudskim nadzorom.

“Optuženi su da su počinili zločin u ime terorističke organizacije, ali da nisu njezini članovi”, kazao je Gardner, ocjenjujući odluku “šokantnom pravosudnom lakrdijom”.

“Zatočenje šestero zaštitnika ljudskih prava strašna je uvreda pravosuđu”, osudio je u priopćenju Amnesty International.

Od neuspjelog državnog udara 2016. Turska je zatvorila više od 50.000 ljudi koji čekaju suđenje i otpustila ili suspendirala oko 150.000 osoba, među kojima su vojnici, policajci, učitelji i javni službenici, zbog navodnih veza s terorističkim skupinama.

Čistka je također je dovela do zatvaranja oko 130 medija i 150 novinara, što je zabrinulo turske zapadne saveznike i organizacije za zaštitu ljudskih prava koje tvrde da predsjednik Tayyip Erdogan koristi državni udar kao izgovor da ušuti kritičare.

Komentiraj