EPA/TOLGA BOZOGLU

Direktorica CIA-e preslušala audio snimke Khashoggijeva ubojstva

Direktorica CIA-e Gina Haspel preslušala je audio snimke ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija tijekom posjeta Turskoj, objavio je Washington Post kasno u srijedu navodeći neimenovane izvore upoznate s događajima.

U izvješću se citira jedan izvor koji kaže da je taj audio dokaz “uvjerljiv” te dodaje da bi to moglo staviti dodatni pritisak na SAD da Saudijsku Arabiju drži odgovornom za Khashoggijevu smrt.

Zasad se ne zna tko je pustio snimku Haspel.

Ankara još nije službeno potvrdila niti osporila izvješće Washington Posta.

Khashoggi, glasni kritičar saudijskoga prijestolonasljednik i kolumnist Washington Posta, nestao je nakon dolaska u saudijski konzulat  u istanbulu 2. listopada.

Rijad je do subote nijekao bilo kakva saznanja o tome što se dogodilo 59-godišnjem novinaru. U subotu je rekao da je Khashoggi umro u konzulatu “za vrijeme tučnjave”. Saudijski ministar vanjskih poslova kasnije je smrt opisao kao “ubojstvo” rekavši da ga je ubio odmetnuti operativac.

Još uvijek se ne zna gdje je Khashoggijevo tijelo.

Tijekom protekla tri tjedna turski državni mediji gotovo su na dnevnoj bazi objavljivali informacije o istrazi i detalje navodnih snimki. U medijskim izvješćima se tvrdi da je Khashoggi podvrgnut mučenju te da su ga ubili plaćenici iz Saudijske Arabije.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u srijedu je obećao da “odgovorni neće izbjeći pravdi”.

Komentiraj