Direktor Westgatea: “Puštanje samo cijepljenih u trgovine bila bi segregacija”

Direktor trgovačkog centra Westgate Denis Čupić izjavio je za tportal.hr kako nijedna zemlja u Europi ne uvjetuje cijepljenjem ulazak u trgovački centar, dodajući kako se ni u jednoj od pet s Hrvatskom usporedivih zemalja iz EU okruženja “o tome nije ni špekuliralo”.

Komentirajući nagađanja da bi Vlada necijepljenima mogla zabraniti ulazak u trgovačke centre, Čupić je naveo primjer Austrije gdje se s testom na antitijela koji vrijedi tri mjeseca, negativnim nalazom ili covid potvrdom može gdje god želite, a zemlja za 22. srpnja planira ukidanje svih mjera iako nisu ništa više procijepljeni nego Hrvatska.

“Austrijanci intenzivnije cijepe stariju populaciju, a mi vidimo da su stariji građani procijepljeni koliko i generalna populacija. Cjepivom štitimo sebe, a ne druge i cijelo vrijeme ponavljam da je covid opasan za starije i da s time na umu moramo omogućiti odvijanje normalnih gospodarskih tokova”, kazao je Čupić i dodao da bi puštanje samo cijepljenih u trgovine bila segregacija, te da mi ne želimo priznati mogućnost prirodnog imuniteta i da takve ljude priznamo kao jednu kategoriju izuzeća.

“Pitanje je što će biti s ljudima koji se ne mogu cijepiti zbog zdravstvenih razloga i kako će oni konzumirati svoja ljudska i građanska prava”, napominje Čupić. “S druge strane smanjit ćemo potrošnju, kupovat će se više online i potrošnja će otići u druge zemlje, mi kao da nekome želimo pokloniti promet trgovina. Dovest ćemo se u probleme jer država svoju obvezu prebacuje na privatni sektor, a država ima pravo propisati obvezno cijepljenje. Trebala je onda krenuti u smjeru da procijepi svu populaciju a ne da segregira ljude pri čemu bi trgovački lanci trebali biti ‘covid-policija’. Država to može riješiti jednim propisom”, kazao je Čupić.

Pita koliko bi koštalo provjeravanje svakog potencijalnog kupca pri ulasku u trgovinu. Tvrdi da strojna provjera nije moguća, jer bi primjerice netko s covid-potvrdom mogao otvoriti vrata i u trgovinu pustiti pet drugih ljudi. “Trenutačno 90 tvrtki iz sektora trgovine i logistike osniva neovisnu udrugu i prema našim procjenama mali kvartovski dućan provjera kupaca mjesečno bi koštala 15.000 kuna, srednje veliki lanac to bi došlo više od 120.000 kuna, dok bi najveće trgovce to sigurno koštalo i nekoliko milijuna kuna svaki mjesec”, tvrdi.

Sugovornik zaključuje kako nije dobro da se privatni sektor tjera u nove troškove i pita se što će biti s crkvama, zgradama i proizvodnim pogonima i kontrolom u njima, jer je do sada dokazano da niti jedna trgovina nije bila žarište širenje koronavirusa.

Komentiraj