Direktor IS-a uhićen u bagdadskoj zračnoj luci

Iračka služba za borbu s terorizmom priopćila je u ponedjeljak da je uhitila direktora skupine Islamske države (IS), Iračanina poznatog pod ratnim imenom Abu Naba, nakon silaska iz zrakoplova u Bagdadu.

Muškarac je uhićen u listopadu dok je “ulazio u taksi nakon silaska iz zrakoplova koji je sletio u bagdadsku zračnu luku”, izjavio je za agenciju France Presse Sabah al-Noaman, glasnogovornik elitne protuterorističke postrojbe.

Na upit novinske agencije nije htio otkriti pravi identitet Abu Nabe, odakle je doputovao ni kako je mogao putovati iako je u Iraku za njim trajala potraga.

Abu Naba je bio “velika meta”, muškarac koji je svoj “džihadistički put počeo 2003. s Al Kaidom, a poslije se priključivao različitim skupinama. IS je jedno vrijeme kontrolirao gotovo trećinu Iraka, ali je krajem 2017. potisnut nakon krvavih trogodišnjih borba”, dodaje Noaman.

“Bio je u kontaktu s članovima IS-a u Iraku i odavno pratimo njihovu komunikaciju”, rekao je. “Abu Naba se bavio financijama, slanjem poruka i organiziranjem sastanaka”.

“Bio je glavni koordinator” organizacije koja je danas na izdisaju pošto je 2019. izgubila svoj samoproglašeni “kalifat” u Siriji.

Muškarac koji je u pritvoru od uhićenja u listopadu, treba se pojaviti na sudu nakon ispitivanja koje je u tijeku. Prijeti mu smrtna kazna samo za “članstvo” u “terorističkoj” organizaciji.

Stotine smrtnih kazna izrečene su zadnjih godina iračkim i stranim borcima IS-a u Iraku a nekoliko ih je već izvršeno vješanjem.

Unatoč proglašenju pobjede u prosincu 2017. IS još izvodi napade u Iraku, premda manjih razmjera nego ranije.

Deset osoba je ubijeno u subotu u zasjedi koju su postavili džihadisti na sjeveru Bagdada, a desetak dana ranije u granatiranju blizu glavnog grada poginulo je jedanaest ljudi.

Komentiraj