Direktor HTZ-a: “Turistička sezona je jako dobra, prije tri mjeseca nitko nije mogao predvidjeti ovakvu situaciju s obzirom na okolnosti”

Hrvatska je već premašila broj turističkih noćenja iz cijele 2020. godine. Prema podacima sustava eVisitor, u zemlji je od početka godine do danas ostvareno 55,3 milijuna noćenja. Od početka ove godine ujedno je ostvareno i 9 milijuna turističkih dolazaka, odnosno Hrvatsku je u ovoj godini posjetilo već 1,2 milijuna turista više nego li protekle godine.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić komentirao je aktualnu turističku sezonu i naglasio kako se uspješne brojke nastavljaju i dalje.

“Na ovom jednom od prolaznih vremena situacija je jako dobra, čak bih rekao i odlična s obzirom na okolnosti. Prije tri mjeseca nitko nije mogao predvidjeti da ćemo se približiti ovim brojkama koje skoro pa dosežu kolovoz 2019. Koliko će to trajati, ovisi o nama samima – koliko ćemo se pridržavati mjera i biti disciplinirani. Mislim da smo do sada pokazali visok stupanj discipline i odgovornosti i da su u konačnici to strani turisti prepoznali i zato je Hrvatska percipirana kao najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu”, rekao je Staničić u Dnevniku N1 televizije.

Dobru sezonu potvrđuju brojke HAC-a

“Vidimo i iz podataka kolega iz HAC-a i HAK-a da su gužve na cestama prisutne, i dalje imamo preko milijun turista i u tom smislu je za očekivati da ćemo nastaviti ovakvim tempom. Ali treba se nastaviti pridržavati mjera”, rekao je.

Struktura gostiju na Jadranu

“Top pet su Nijemci, Slovenci, Austrijanci, Česi i Poljaci. Tako je otprilike bilo i prije. Ne smijemo zanemariti domaće gosti koje također bilježe porast. Turisti danas traže tip smještaja koji je izoliraniji i gdje je veća privatnost. Zato dobre rezultate bilježe kuće za odmor. Turisti traže i boravak na otvorenom, aktivnosti… Prisutan je jako ove godine i last minute. Turistički sektor se jako dobro pripremio za sezonu. Tome su pridonijele i mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta. I kroz promociju smo istaknuli sigurnost, blizinu i kvalitetu. Zato danas imamo brojke kakve imamo”, naglašava Staničić.

 

Komentiraj