Direktor HTZ-a nada se što brojnijem dolasku britanskih turista

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić izjavio je za N1 kako se nada da će u Hrvatskoj ljetovati što više britanskih turista.

Prema podacima iz e-visitora sada u Hrvatskoj boravi 900.000 turista, kaže on. Najposjećeniji su Rovinj, Poreč, Umag, Mali Lošinj i Medulin. U srpnju smo na 20 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te smo imali 80 posto u odnosu na srpanj 2019. godine.

“Optimizam ima uporište, jer je Hrvatska turistička zemlja. Najsigurnija smo turistička zemlja na Mediteranu. No treba provoditi mjere opreza da bismo sačuvali status najsigurnije zemlje”, ističe on.

Što se tiče ograničenja koja je Stožer uveo za primorske županije, on kaže kako je i ovog puta Stožer pravodobno reagirao. “Vidjeli smo da su Španjolska, Portuga, Grčka, Malta u crvenom. No hrvatska obala nije cijela u narančastom, Istra, Kvarner i cijeli kontinent su u zelenom. Nacionalni i regionalni Stožeri prate situaciju, a trebamo se i cijepiti u što većem broju”, istaknuo je.

Iskazao je i nadu u dolazak britanskih turista u što većem broju. “Danas je u Hrvatskoj oko 7000 britanskih turista, a prije 19. srpnja, kada su bili zatvoreni, bilo ih je 3000. Taj će broj dodatno rasti zbog većeg broja aviolinija prema Hrvatskoj. Vjerujem da i Britanci pozdravljaju testiranje, jer to doprinosti sigurnosti Hrvatske kao destinacije”, istaknuo je.

“Na nama je da promoviramo Hrvatsku kao najsigurniju turističku destinaciu, da turiste informiramo o uvjetima ulaska, o tome što ih očekuje…”, kazao je Kristijan Staničić.

Naglasio je i da je oko 70 posto turističkih radnika procijepljeno, što je sigurno dodatan motiv. “Turisti traže izolirana mjesta na kojima je manji broj ljudi. Potičemo i turiste i građane na odgovorno ponašanje, kako bismo do kraja mogli odratiti turističku sezonu”, rekao je Staničić.

Kazao je i kako neke zemlje primjenjuju pristup dolaska na temelju županija. “Situaciju treba zadržati pod kontrolom i stalno apelirati na pridržavanje mjera. Ishod turističke sezoni ovisi o nama samima”, kazao je Staničić.

Tvrdi da su gosti ove godine mahom obitelji s djecom. “Događanja, ako se i organiziraju, trebaju biti pod strogom kontrolom. Važno je da sezona bude što duža, kako bi svi ostvarili što veći prihod i pripremili se za iduću turističku godinu”, zaključio je Staničić.

Komentiraj