Win McNamee/Getty Images

Direktor CIA-e u Sarajevu razgovarao sa šefom obavještajne službe BiH

Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) John Brennan u subotu je okončao dvodnevni boravak u Sarajevu sastankom s prvim čovjekom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmanom Mehmedagićem, izvjestili su lokalni mediji.

Brennan se s Mehmedagićem sastao u sjedištu OSA-e u Sarajevu a portal “Dnevnog avaza” naveo je kako su razgovori trajali oko sat vremena. Novinarskim ekipama bio je onemogućen prilaz sjedištu MUP-a Federacije BiH u čijem je jednom dijelu smješten i glavni ured OSA-e. Nisu objavljene nikakve potankosti o razgovorima.

Direktor CIA-e koji je u Sarajevo doputovao iz Rijada u petak se sastao s čelnicima brojnih bosanskohercegovačkih policijskih agencija i Tužiteljstva BiH a neki od njih naknadno su potvrdili kako je bilo rječi o različitim oblicima sigurnosne suradnje između dvije zemlje uključujući tu i borbu protiv terorizma.

“Govorili smo o suradnji i koordinaciji policijskih agencija u BiH, stranim borcima, radikalizaciji i deradikalizaciji i strategiji BiH za borbu protiv terorizma”, kazao je Mirsad Vilić, čelnik Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

Dodao je kako je Brennan prenio poruku da SAD doživljavaju BiH kao partnera u borbi protiv terorizma te je obećao potporu uključujući razmjenu obavještajnih podataka.

Brennanov posjet BiH nije prvi takve vrste. Tu su zemlju ranije posjećivali i njegovi prethodinici na čelu CIA-e David Petraeus i Michael Hayden.

Komentiraj