Svega šest kandidatura za prijevremene parlamentarne izbore zaprimilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP) u proteklih tjedan dana, glavnina će ih, dakle, prispjeti u ovom tjednu, odnosno do subote, 13. kolovoza kada istječe rok za predaju kandidatura, a od danas DIP kandidature prima u zgradi Hrvatskog sabora, umjesto u svom sjedištu u Visokoj ulici.

Od utorka do petka, 12. kolovoza saborska će vrata za podnositelja biti otvorena od 8, 30 do 20 sati, u subotu, 13. kolovoza od 8,30 do 24 sata, to jest do ponoći.

Izvjesno je da svoje kandidature ovaj tjedan u DIP trebaju predati HDZ, dvije pravaške koalicije, koalicija stranke Milana Bandića i Narodne stranke Reformista Radimira Čačića, kao i brojni drugi kandidati, no službeno su svoje kandidature najavili samo jedna stranka – Pametno i koalicija Živi zid, Uvijek Franker i Promijenimo Hrvatsku i to za subotu i petak.

Od šest pristiglih kandidatura jedna je Narodne koalicije (SDP, HSS, HNS, HSU), a pet preostalih za 12. jedinicu u kojoj svojih osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina. Za jednog  zastupnika pet manjina (albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske) do sada su stigle dvije kandidature, grupe birača i Stranke Bošnjaka Hrvatske, kandidati su Idris Sulejmani i Alija Avdić. Dvije su kandidature i za zastupnika koji u Saboru predstavlja 12 ‘malih’ manjina, Saveza Roma Hrvatske Kali Sara i Udruge romskog prijateljstva Luna, njihovi su kandidati Veljko Kajtazi i Duško Kostić.

Za jednog zastupnika mađarske manjine, za sada je pristigla samo jedna kandidatura, Saveza mađarskih udruga i to  Šandora Juhasa.

U 12. jedinici svoje zastupnike biraju i pripadnici srpske (tri), talijanske (jednog) te češke i slovačke (jednog zajedničkog) manjine.

Komentiraj

FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.