FaH

DIP odbacio prigovor nezavisnog kandidata Knapića

Državno izborno povjerenstvo (DIP) odbilo je prigovor Željka Knapića, nezavisnog kandidata na prijevremenim parlamentarnim izborima, koji se žalio na “regularnost izbora u III. izbornoj jedinici”, te ga uputilo da se protiv takvog rješenja može žaliti Ustavnom sudu.

To pak znači da će se još neko vrijeme morati pričekati da DIP proglasi službene i konačne rezultate nedjeljnih izbora, jer od njihove objave počinje teći rok za konstituiranje Sabora.

Knapić je DIP-u prigovorio što je na “na izbornom listiću pod brojem 13.” pisalo Neovisna lista, “a trebalo je pisati puni naziv Neovisna lista Željko Knapić”, čime je izgubio “mogućnost identifikacije”. To je, tvrdi, zbunilo birače jer oni ne glasuju za Neovisnu listu, već za njenog nositelja čime su “izgubili vjerodostojnost i ravnopravnost s ostalim kandidatima“.

DIP mu odgovara da Zakon o izborima zastupnika propisuje da je naziv liste, ukoliko je listu predložila skupina birača, “neovisna lista”, dok glasački listić među ostalim sadrži redne brojeve i nazive lista po redoslijedu iz zbirne liste kandidata, a na svakoj listi i redne brojeve i imena i prezimena kandidata.

“Stoga je na glasačkom listiću u III. izbornoj jedinici neovisna lista, koju su predložili podnositelj prigovora i drugi birači, navedena pod rednim brojem 13. i pod nazivom ‘NEOVISNA LISTA’, pri čemu je podnositelj prigovora naveden kao prvi kandidat”, tumači Povjerenstvo, odbijajući Knapićev prigovor kao neosnovan.

Komentiraj