DIP ‘Nema ozbiljnijih dojava o kršenju izborne šutnje’

Izborna šutnja pred izbore za Europski parlament, koja je počela u petak u ponoć, uglavnom se poštuje, nema ozbiljnijih dojava da ju se krši, doznaje se u subotu poslijepodne u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Građani su, kaže član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski, uglavnom zvali uzrujani zbog promidžbenih letaka koje su našli u poštanskim sandučićima i ispod brisača automobila. Za razliku od prijašnjih izbora, pred nedjeljne je malo dojava o sms porukama i ‘e-mailovima’ izbornih sudionika, dodaje Hojski, pripisujući to sposobnosti HAKOM-a da lako otkrije pošiljatelje.

Nešto građana DIP-u se požalilo da je na manifestaciji Hod za život, koja je u subotu održana u Zagrebu, Zadru i Splitu, vidjelo neke od 396 kandidata koliko ih je na 33 liste koje izlaze na treće izbore za Europski parlament.

Da sudjelovanje izbornih kandidata na “Hodu za život” nije kršenje šutnje, već su ranije objasnili iz DIP-a.

“To nije kršenje izborne šutnje, malo ću karikirati, kandidat onda ne bi smio ići ni u dućan, nigdje se ne bi smio pojaviti da ga, eventualno, netko ne vidi, ili ne fotografira. Kršenje šutnje bi bilo kad bi se taj kandidat predstavljao ili bi predstavljao program svoje liste, kada bi sredstva javnog priopćavanja objavila njegovu fotografiju u povorci Hoda”, rekla je Hini potpredsjednica DIP-a Vesna  Fabijančić-Križanić, poručivši da mediji mogu i trebaju izbjeći objavljivanje  fotografija izbornih sudionika u Hodu za život.

Izborna šutnja traje do nedjelje u 19 sati, a za njeno kršenje propisane su visoke novčane kazne, od tri tisuće kuna za građanina koji je prekrši do čak pola milijuna kuna za pravnu osobu koja to učini.

Hrvatski birači svojih 12 zastupnika u Europski parlament biraju u nedjelju u Hrvatskoj i u inozemstvu, u 46 država, prva se otvaraju biračka mjesta u Australiji, u subotu u 23 sata po hrvatskom vremenu.

Komentiraj