FaH

DIP: Izborni sudionici uredni u objavi financijskih izvješća

Političke stranke, koalicije, neovisni kandidati koji su se natjecali za Hrvatski sabor, pokazali su veliku disciplinu u dostavi i javnoj objavi izvješća o financiranju svojih kampanja, potvrđuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

 Samo četvero, od 61 izbornog sudionika, nije DIP-u dostavilo završna financijska izvješća, niti ih javno objavilo na svojim web stanicama.  Riječ je o neovisnoj listi Željka Knapića, kandidatima grupe birača Bariju Ahmediju i Zvonku Kalanjošu, te Srpskoj pravednoj stranci.

Svi ostali sudionici, među njima i stranke i koalicije koje su ušle u Hrvatsjki sabor, uredno su i u roku ispunili zakonske obveze.

Na potezu je sada DIP koji izbornim sudionicima treba isplatiti naknadu troškova izborne promidžbe.

Iz DIP-a Hini nisu precizirali kad će isplata početi, kojim redoslijedom i dinamikom. ” Naknada troškova izborne promidžbe će se isplatiti u roku od 60 dana od dana objave konačnih službenih rezultata”, poručili su iz DIP-a.

Konačni službeni izborni rezultati objavljeni su 23. studenoga 2015. Godine.

Naknada se isplaćuje na posebne račune koje su izborni sudionici otvorili za financiranje promidžbe. Ukupno bi se za tu namjenu trebalo isplatiti 28 milijuna kuna,  za svako osvojeno zastupničko mjesto dobiva se po 180.000 kuna, po 30.000 kuna dobit će stranke koje su osvojile više od pet posto biračkih glasova, ali ne i zastupnički mandat. Dogodilo se to stranki Milana Bandića u jednoj izbornoj jedinici te Živom zidu u dvije.

Na naknadu od po 27.000 kuna može računati sedam kandidata za zastupnike nacionalnih manjina koji nisu izabrani u Sabor, ali su dobili više od 15 posto biračkih glasova. Kandidati su to nacionalnih manjina koje čine manje od 1, 5 posto stanovništva Hrvatske.

Komentiraj