FaH

DIP: Birališta otvorena na vrijeme, nema dojava o problemima

Sva biračka mjesta za izbor novog saziva Hrvatskog sabora, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, na vrijeme su otvorena, s terena nema dojava o problemima, ističu u nedjelju ujutro u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Izborna povjerenstva izbornih jedinica potvrdila su nam da je sve u redu i regularno, kaže potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

Na vrijeme su u nedjelju ujutro otvorena i biračka mjesta u europskim zemljama, gdje za novi Sabor glasuju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj. Najviše mjesta, 33, otvoreno je u BiH, te u Njemačkoj, njih 18.

Po našim informacijama, na biralištima u BiH jutros nema gužvi, kao ni dojava o eventualnim nepravilnostima, kaže Renata Šantek, potpredsjednica DIP-a nadležna za provedbu hrvatskih parlamentranih izbora u 48 država diljem svijeta.

Zbog vremenske razlike, u nekima od njih izbori su, mjereno hrvatskim vremenom, počeli u petak navečer i završit će u nedjelju do podne. Tako se u 9 sati po našem vremenu zatvaraju tri birališta u Australiji, u Cannberi, Melbournu i Sydneyu.
U inozemstvu se za Hrvatski sabor glasuje dva dana, u subotu, 7. i nedjelju, 8. studenoga, a hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj imaju pravo izabrati tri, od ukupno 151 saborskog zastupnika.

U Hrvatskoj i inozemstvu otvoreno je oko sedam tisuća biračkih mjesta.
Kakav je interes birača za saborske izbore znat će se u podne, kada će DIP objaviti podatke o odazivu do 11, 30 sati.

Prve izborne rezultate, sa oko 15 posto biračkih mjesta, Povjerenstvo će objaviti u 22 sata, dok bi u ponoć trebali biti poznati podaci za oko 80 posto mjesta.

Komentiraj