Zagrebački Županijski sud ponovno je potvrdio optužnicuprotiv Ive Sanadera (foto ilustracija) i Roberta Ježića zbog prodaje jeftine struje Diokiju iako je nakon smrti bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka, koji je ranije priznao da ga je Sanader poticao na pogodovanje Ježićevoj tvrtki, obrana zatražila da se postupak obustavi, javlja HRT.


Optužno vijeće je potvrdilo optužnicu protiv Sanadera i Ježića s obrazloženjem da, bez obzira što se iskaz Mravka ne može koristiti, da se svejedno može pročitati pa će sudsko vijeće procijeniti ima li to kakvu težinu, kazala je nakon potvrđivanja optužnice Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković. Dodala je da je optužno vijeće pritom zauzelo suprotan stav onome koje je imalo na prvom optužnom vijeću, iako je u oba navrata vijeće bilo u istom sastavu.

Prvi puta su rekli da se optužnica u odnosu na prvookrivljenog temelji isključivo na iskazu Mravka, a sada su rekli da bez obzira što tog iskaza formalno nema, odnosno pitanje je kako se on može koristiti, da će sud procjenjivati na koji način će ga koristiti u tijeku postupka, kazala je Sloković. Ustvrdila je i da odlukom nisu iznenađeni te da je očito kako Sanader na ovom sudu ne može dobiti ni jednu odluku u svoju korist.

Sloković je kazala i da će obrana u daljnjem postupku ustrajati na tvrdnji da Mravkov istražni iskaz ne može biti temelj za osuđujuću presudu.

U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Komentiraj