Dio srbijanske oporbe formirao Savez za Srbiju

FaH/ Denis CERIĆ

U Beogradu je u nedjelju formiran Savez za Srbiju (SZS) u kojem se, na inicijativu bivšeg gradonačelnika Beograda i nekadašnjeg predsjednika Demokratske stranke Dragana Đilasa, okupilo deset oporbenih stranaka i pokreta uz poruku da politička scena u Srbiji “više nije ista” i da sada građani i birači koji podupiru oporbene stranke “imaju nadu da može doći do promjena”.

Vođe novog oporbenog bloka u zajedničkoj su izjavi u povodu osnivačke skupštine Saveza za Srbiju naglasili kako im nije cilj samo smijeniti vlast na čelu s predsjednikom Srbije i šefom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem već da bi “smijenili politiku ponižavanja svi građana Srbije”.

Uz poruku da građanima žele kroz SZS ponuditi alternativu aktualnoj vlasti, osnivači oporbenog bloka pozvali su i ostale stranke, pokrete i građane koji dijele iste vrijednosti da im se pridruže.

Počeli smo graditi jednu kuću koja je prosperitetna, ali nije dosta nas deset – potrebno je da se okupe svi pojedinci. Priključite nam se, dajte da zajedno radimo, ostavite priče o mandatima, o pozicijama, dođite da napravimo zemlju kakvu želimo, pozvao je Đilas, jedan od inicijatora okupljanja u Savez za Srbiju.

Premda SZS čine ideološki i programski različite stranke – od lijevog do krajnje desnog centra i pokreta naglašene nacionalne provenijencije – predsjednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac poručio je da razlike među članicama saveza “nisu bitne”, već je bitno da slušaju građane Srbije kako bi normalizirali društvenu svakodnevicu i politički život.

Prema ranijim najavama vođa novoformiranog oporbenog bloka, odluke u SZS donosit će se i usvajati konsenzusom, a umjesto predsjednika imat će predsjedništvo sastavljeno od svih deset osnivača, uz mjesečnu rotaciju na čelu predsjedajućeg, po abecednom redu imena članova predsjedništva.

Članovi SZS-a istaknuli su dogovor “o 30 programskih točaka o čijem provođenju ovisi normalan život svakog građanina”. Naglasili su, među ostalim, točke o kojima “među njima nema ideoloških razlika”, pobrojivši: borbu protiv politike siromaštva “koju sprovodi aktualna vlast”, slobodne izbore, neovisne medije, ulaganje u domaće gospodarstvo, poticajne mjere za povećanje nataliteta i potporu obiteljima, ispitivanje podrijetla imovine i pitanje Kosova i Metohije.

“To daje nadu da u Srbiji može doći do promjena”, istaknuto je u izjavi.

Uz bivšeg predsjednika Demokratske stranke i nekadašnjeg gradonačelnik Beograda Đilasa, zajedničku izjavu o formiranju SZS-a potpisali su predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsjednik DS-a Zoran Lutovac, čelnik pokreta Dveri Boško Obradović, predsjednici Zdrave Srbije i Levice Srbije, Milan Stamatović i Borko Stefanović, predsjednici pokreta Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i Pokreta za preokret Janko Veselinović, predsjednik pokreta “Otadžbina” s Kosova Slaviša Ristić, te predsjednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović.

Komentirajući formiranje SZS-a predsjednik Srbije i vođa vladajućih naprednjaka (SNS) Vučić izjavio je ranije danas kako “opozicija ima strah od njega i kad bi bio u oporbi i u zatvoru, i od mrtvog”, zato što najbolje zna “kakvi su to prevaranti i kukavice”.

Vučić je novinarima, tijekom posjeta gradilištu autoceste u Grdeličkoj klisuri na jugu Srbije, rekao da se skupilo devet stranaka i pokreta, a da ih “može biti i 99” svi će znati da ih se on ne plaši “i nikada se neće plašiti, što god da rade i kako da rade”.

Komentiraj