Dio pobunjenika odbija tursko-ruski plan za Idlib

EPA/SANA

Džihadistička frakcija iz regije Idlib na sjeverozapadu Sirije odbila je tursko-ruski sporazum kojim se od “radikalnih” pobunjenika zahtijeva da se povuku iz demilitarizirane zone, te su pozvali pobunjenike na nove vojne operacije.

Iako frakcija Huras al-Din nije glavna militantna skupina u Idlibu, njezin poziv pokazuje kako bi se implementacija sporazuma koji su prošli tjedan postigle Turska i Rusija mogla zakomplicirati.

Najmoćnija džihadistička skupina na sjeverozapadu, Tahrir al-Sham, tek treba objaviti svoj stav o tom dogovoru po kojem pobunjenici moraju napustiti demilitariziranu zonu do 15. listopada.

Tahrir al-Sham je koalicija islamističkih skupina kojom dominira frakcija ranije znana pod imenom Nusra Front koja je bila službeno krilo mreže Al Kaide do 2016.  Stajalište te frakcije bit će ključno za implementaciju.

Udruženje pobunjeničkih skupina koje su u savezništvu s Turskom, Nacionalna fronta za oslobođenje, objavila je da će “potpuno surađivati” s Ankarom, no odbacila je da će se razoružati ili predati teritorij.

Skupina Huras al-Din je formirana ranije ove godine od boraca koji su izašli iz Tahrir al-Shama ili Nusra Fronte kad se razišla s Al Kaidom. Ta frakcija uključuje i inozemne militante.

Skupina je tursko-ruski sporazum proglasila planom “eliminacije džihadističkog projekta” na Levantu.

“Savjetujemo našu braću mudžahedine u ovoj ključnoj i opasnoj fazi …da započnu vojne operacije protiv neprijatelja vjere kako bi osujetili njihove planove”, stoji u priopćenju objavljenom u subotu.

Demilitarizirana zona koju su dogovorile Moskva i Ankara bit će široka između 15 i 20 kilometara i protezat će se uz dodirnu liniju pobunjenika i boraca vlade. U njoj će patrolirati turske i ruske snage.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio je kako će svo opozicijsko teško naoružanje, artiljerija, tenkovi i raketni sustavi biti uklonjeni iz zone do 10. listopada.

U Idlibu živi gotovo 3 milijuna ljudi, a oko pola njih su Sirijci koji su izbjegli od rata iz drugih dijelova te zemlje. Ujedinjeni narodi su upozorili da bi ofenziva na to područje značila humanitarnu katastrofu.

Komentiraj