‘Dio HDZ-a je bio protiv, to je njihov odabir’

HINA/ Daniel KASAP

Premijer Andrej Plenković komentirao je u petak izglasavanje Istanbulske konvencije u Saboru, te izglasavanje povjerenja ministrici gospodarstva Martini Dalić.

Zahvalio je zastupnicima na podršci ministrici Martini Dalić u Saboru, kazavši da je nedostajao još jedan glas parlamentarne većine, onaj potpredsjednika Sabora, Furija Radina, koji je svoj nedolazak ispričao bolešću. Zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović glasao je za opoziv ministrice, a Plenković je rekao da je tim potezom Zekanović pokazao da je i formalno dio oporbe, prenosi N1.

“Dio HDZ-a je bio protiv, to je njihov odabir. Dobro je za Republiku Hrvatsku da smo usvojili ovu Konvenciju, a njena bit je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji. Institucije Vlade će je provoditi da riješe ovaj negativni društveni fenomen”, izjavio je Plenković.

Upitan očekuje li smirivanje strasti oko Istanbulske konvencije, sad kad je Sabor izglasao njezinu ratifikaciju, Plenković je rekao da misli da se mora raditi na smanjivanju tenzija i podjela. “Sigurno da Vlada i uvjerljiva parlamentarna većina smatra da je ovoj Konvenciji cilj boriti se protiv nasilja nad ženama. To je jedini cilj zašto je ova Konvencija bila na dnevnom redu. Politički aspekti, svjetonazorski aspekti su u ovom slučaju podredni, to je pokazala i primjena Istanbulske konvencije u onim zemljama gdje je ona na snazi. Nismo primijetili nikakve tendencije u praksi, koje bi trebale biti zabrinjavajuće u odnosu na ono što dio hrvatske javnosti smatra da se nalazi u Konvenciji ili slijedi prihvaćanjem njezine provedbe. To je sve netočno. Vrijeme će pokazati da je ovo što govorim istina i da smo u pravu fokusirajući se na bit Istanbulske konvencije, a to što je netko protiv nije grijeh, nema penalizacije, nećemo nikoga kazniti”, rekao je.

14 zastupnika HDZ-a glasalo je protiv Istanbulske konvencije, a Plenković je objasnio kako dio zastupnika ima svjetonazorske dileme, dio je pod pritiskom, a dio ima neku, kako kaže, sasvim drugu agendu.

Komentiraj