Bivši v.d. ravnatelja Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu Dinko Bogdanić tužio je to kazalište jer je razriješen dužnosti pet mjeseci prije isteka mandata te traži da mu se isplati odšteta od 30 tisuća kuna.

Intendant HNK Goran Golovko Hini je potvrdio da je Bogdanić podnio tužbu protiv toga kazališta, a Bogdanićev odvjetnik Jadran Franceschi rekao je da su podnesene dvije tužbe i to Općinskom i Upravnom sudu.

“Općinski sud rekao je da nije nadležan pa smo uložili žalbu i sada čekamo odluku”, kratko je za Hinu prokomentirao Franceschi.

Dinka Bogdanića razriješilo je Kazališno vijeće u srpnju prošle godine na prijedlog intendanta zbog neprimjerenog ponašanja prema članicama baletnoga ansambla.

Bogdanić je od prosinca 2015. godine bio pod opomenom pred otkaz zbog vrijeđanja rumunjske balerine, članice ansambla, Alexandre Bertee. Za vrijeđanje ga je prijavila i balerina Tea Jelić nakon čega je Golovko Kazališnom vijeću predložio njegovo razrješenje.

Kazališno vijeće zatražilo je mišljenje od Ministarstva kulture koje je pozvalo sve dionike da postupe u okviru i u skladu sa zakonskim ovlastima podsjetivši na nužnost suradnje intendanta i Kazališnoga vijeća. Tada je ostavku na svoju dužnost podnijela predsjednica Kazališnog vijeća Inge Tomić Koludrović, nezadovoljna očitovanjem Ministarstva.

Komentiraj