Milorad Ulemek Legija (50), koji služi maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića i zločina ”zemunskog klana”, mogao bi izaći iz najčuvanijeg srbijanskog zatvora „Alkatraz“ u Požarevcu ukoliko nadležne službe procijene da nije opasan i da kaznu može služiti u drugom kazamatu.

– Pitanje Ulemekovog daljnjeg boravka u „Alkatrazu“ pokreće sud po službenoj dužnosti. Svoje mišljenje o tome je li Legija i dalje opasan da služi kaznu ili može biti prebačen u neku manje čuvanu ustanovu, daju uprava zatvora u Požarevcu i službe sigurnosti. Sve to se dostavlja nadležnom sudu, koji daje konačnu riječ – kaže izvor „Alo!“, prenosi Dnevni avaz.

Legija je u „Alkatraz“ prebačen 9. srpnja 2010. i otad odluka o tome ostaje li u specijalnom režimu ili će biti prebačen u neko drugo, klasično odjeljenje, iznova se razmatra na svake dvije godine. U srpnju 2016. Viši sud je donio odluku da ostane u „zatvoru u zatvoru“, a tu odluku je naknadno potvrdio i Apelacioni sud. Iako je Legija podnio i ustavnu žalbu, ta odluka je ostala na snazi.

U „Alkatrazu“ kazne služe osuđenici za najteža krivična djela s maksimalnim kaznama zatvora. Zakonom je propisano da na svake dvije godine od posljednjeg rješenja, kojim se produžava izdržavanje kazne u Posebnom zatvorskom odjeljenju, nadležni sud utvrđuje da li i dalje postoje razlozi za strogi tretman.

Legija boravi sam u ćeliji, ima pravo mjesečno na jedan paket i na jednu posjetu bliskih srodnika, a do prije devet mjeseci imao je pravo da s djecom i suprugom komunicira samo kroz zaštitno staklo. Međutim, on se žalio da su njegovoj djeci grubo prekršena prava i tražio da se ukloni staklo u sobi za zatvorske posjete, jer mu fizički kontakt sa četiri kćerke nije bio moguć, a nakon žalbe povjereniku za zaštitu ravnopravnosti, sud je uvažio njegovu žalbu.

Komentiraj