Dinamo i Hajduk u TOP 10 klubova po proizvodnji igrača

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) objavio je godišnju ljestvicu klubova kad je u pitanju proizvodnja igrača koji igraju u 31 europskoj ligi najviše razine.

Vrh ljestvice s 85 takvih nogometaša predvodi Partizan, a u TOP 10 su plasirali i Dinamo koji je sa 71 igračem zauzeo treću poziciju te Hajduk kroz čiju je akademiju prošlo 57 nogometaša čime se plasirao na osmo mjesto.

Kad su u pitanju nogometaši koji nastupaju u TOP 5 najboljih europskih liga tada najbolju školu ima Real Madrid (43), a potom slijede Barcelona (32) i Lyon (31).

Prema definiciji UEFA-e igrač se smatra produktom određenog kluba ukoliko je u njemu proveo tri sezone u razdoblju između 15. i 21. godine života.

CIES je u svom istraživanju po prvi put za svakog nogometaša uzeo u obzir i broj odigranih utakmica tijekom prošle godine, sportsku razinu klubova u kojima su ih igrali, kao i njihovu dob. Na taj način su izračunali ponderirani rezultat koji odražava trenažni rad klubova iz kvalitativne i vremenske perspektive.

Benfica, Ajax i Barcelona zabilježili su najbolje ponderirane rezultate za igrače koji igraku u 31 europskoj vrhunskoj diviziji, dok su Real Madrid, Barcelona i PSG na vrhu ponderirane ljestvice s obzirom na nogometaše koji su trenutno aktivni na pet glavnih europskih prvenstava.

Komentiraj