Dim od požara u SAD-u stigao do Europe

Autor:

epa08669805 A firefighter checks the evolution of the fire from his car as the Castle Fire burns in the Sequoia National Forest prompting evacuations, between Ponderosa and Camp Nelson, California, USA, 15 September 2020. According to reports, the Castle Fire has burnt over 90,000 acres of forest.  EPA/ETIENNE LAURENT

EPA/ETIENNE LAURENT

 

Dim od golemih šumskih požara na američkoj zapadnoj obali stigao je sve do Europe, objavila je u srijedu europska služba za praćenje klime.

Satelitski podaci Službe za praćenje atmosfere Copernicus (CAMS) pokazali su da su šumski požari koji haraju Kalifornijom, Oregonom i državom Washington „nekoliko desetina do stotina puta intenzivniji” od prosjeka zadnjih godina.

Zbog snažnih atmosferskih sustava dim od požara bio je danima zatočen iznad zapadnog dijela Sjeverne Amerike, uzrokujući potencijalno opasnu kvalitetu zraka u gradovima kao što su Portland, Oregon, Vancouver i San Francisco.

No vrijeme se u ponedjeljak promijenilo i dim je zračnom mlaznom strujom odnesen na istok. Portal NY Metro Weather objavio je u utorak da je vidljiv na nebu iznad New Yorka.

CAMS je objavio da je otkrio da su čestice dima od požara stigle čak 8000 kilometara dalje na istok, do sjeverne Europe.

Procjenjuje da su požari od sredine kolovoza oslobodili više od 30 milijuna tona CO2.

„Razmjeri i jačina tih požara daleko su veći nego u 18 godina koliko prikupljamo podatke”, od 2003., rekao je Mark Parrington, viši znanstveni suradnik CAMS-a i stručnjak za šumske požare.

Požari su već progutali gotovo dva milijuna hektara na zapadu SAD-a, što odgovara otprilike površini države New Jersey. Poginulo je 35 ljudi, a strahuje se da bi moglo biti još žrtava.

Globalno zagrijavanje postalo je zbog tih katastrofalnih požara jedna od glavnih tema u američkom javnom diskursu nekoliko tjedana uoči predsjedničkih izbora.

OZNAKE: požar, dim, eruopa, SAD, Amerika

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.